Op het hobbelige grasveld van Broekster Boys, wat niet veel onderdeed voor het Groninger gras, behaalde Oranje Nassau een verwachte overwinning op promovendus Broekster Boys. Terwijl de ON selectie op veel punten versterkt is, moest oud ON trainer Patrick Zwart zich beperken tot de aanvulling uit eigen jeugd. Helemaal niet verkeerd natuurlijk, maar je mag niet verlangen dat deze jonge honden de kar volledig kunnen trekken. De Boys zullen het dan vermoedelijk ook niet gemakkelijk krijgen in deze net als vorig jaar weer moordende 1E klasse in de zaterdag competitie.

Door Bert Postma

Nadat Broekster Boys voor de eerste keer had afgetrapt in de voor haar weer nieuwe 1e klasse, was het al snel ON dat de dienst uitmaakte. Dit paste in de tactiek van trainer Patrick Zwart die eerst de kat eens uit de boom wilde kijken en het speelveld klein houden. Oranje Nassau kon hierdoor in het begin naar harte lust combineren, maar deed dit niet altijd even zuiver en leed te veel balverlies. In de 2e en 10e minuut miste Michell Schievels twee mogelijkheden om op voorspron te komen. Beide ballen vlogen naast het doel van doelman Jacco Veldstra. Nadat ON inmiddels een achttal corners had gehad, waar overigens niets uit gecreerd werd, kreeg Broekster Boys haar eerste. Deze ontstond na een knappe redding van Erwin Heidekamp, die in tegenstelling met zijn Friese opponent wel handelend moest optreden. In de 39e minuut miste Schievels een droom kans na een slimme steekbal van Tyson dos Santos. Even later moest een van de beter spelers bij Broekster Boys, Durk van der Wal, zich geblesseerd laten vervangen door Sander Jongsma. Vlak voor de thee had ON de stand op 0 – 1 moeten brengen, in één situatie hadden de ON'ers drie mogelijkheden om te scoren, maar keeperswerk en eigen falen hield de stand op 0 – 0.

ON kwam slecht uit de kleedkamer en het was Broekster Boys dat uit haar schulp kroop en zowaar af en toe enige druk op de ON verdediging kon zetten. ON, duidelijk de boven liggende partij moest oppassen voor de snelle tegenstoten en de mee gereisde ON'ers waren er niet helemaal gerust op. In de 53e minuut dan eindelijk de bevrijdende goal van Oranje Nassau. Scheidsrechter Pascal Souhuwat uit Eelderwolde zag geen overtreding in het luchtduel dat Michell Schievels aanging met doelman Jacco Veldstra en Jermo Verbeek was er als de kippen bij om de bal tegen de touwen te werken 0 – 1. Een paar minuten later mochten Dennis Molema en Fokko Kronemeijer aan hun warming up beginnen. In de 56e minuut had Broekster Boys een flinke kans op de gelijkmaker, maar het afstand schot vloog rakelings over. In de 65e minuut kwam Dennis Molema in het veld voor David Voigt en bij Broekster Boys verliet Hedzer Prins het veld voor Vincent Hoekstra. Bij ON moest Walid Barhouss licht geblesseerd vervangen worden door Allard Westerdijk. Door het inbrengen van Dennis Molema ontstond er wat meer spektakel in de ON voorhoede en het was dan ook Molema die een van de eerste afstand schoten los liet op Veldstra. In de 78e minuut ontsnapte Molema en werd vastgehouden door B.B. er Niels Westerlaan, wat hem op geel kwam te staan. In de 79e had Mitchell weer pech en kon een voorzet van Ruud Grol niet binnen werken. Een minuut later werd Jermo Verbeek vervangen door Fokko Kronemeijer die slecht 40 seconden hoefde te acclamatiseren en de 0 – 2 achter doelman Veldstra frommelde. In de 84 minuut wisselde Patrick Zwart nog Niels Westerlaan voor Omer Dahi en in de 87e minuut moest de Broekster Boys doelman een vlammend schot van Dennis Molema keren. Vriend en vijand was het er over eens dat de overwinning van Oranje Nassau verdiend, maar niet spectaculair was. ON mag het volgende week thuis opnemen tegen Zeerobben.

KNVB info ON1