Komende zaterdag gaan we beginnen met een nieuw seizoen in de eerste klasse E. Zonder Blauwwit ’34 Buitenpost en VEV’67. Maar met HZVV, Broekster Boys en Bedum. Tijd voor een (uitgebreide) vooruitblik.

Door Siemon Aikema

We beginnen deze keer met de debutanten in deze klasse: HZVV, de degradant uit de hoofdklasse, Bedum en Broekster boys de promovendi als kampioenen van de tweede klasse.

Van een degradant wordt vaak veel veracht. HZVV wist het vorig seizoen het uiteindelijk niet te redden in de hoofdklasse en is na een jaar weer terug in 1E. HZVV eindigde dat seizoen als 13e en moest in de nacompetitie na een nederlaag tegen Montfoort alsnog degraderen. De ploeg heeft zich versterkt met Fabian Stevens (ONS Sneek) Romano Djadaboe (ACV), Bas Uiterwijk Winkel (ZZVV) Hussein Raza (Be Quick ’28) en Daan Wijma (Oranje Nassau) Voetballend moet deze ploeg, die Jos Fidom, Luuk Dorland en Marlon Luchtenberg zag vertrekken, mee kunnen doen om de prijzen.

Dat zal niet de verwachting zijn voor Broekster Boys. De nieuwe trainer Patrick Zwart zag de ploeg op het nippertje op doelsaldo promoveren. Het verschil met Leeuwarder Zwaluwen was slechts 1 doelpunt. We schatten in dat Broekster Boys in het rechter rijtje zal eindigen. Tegenover het vertrek van Remco Kooistra (FC Birdaard) en Johan Vonk (Kollum) staat de komst van twee nieuwelingen Omar Dahir (Dokkum) en Vincent Hoekstra (Noordbergum) Daarnaast heeft Zwart de beschikking over enkele jeugdige talenten.

Bij SV Bedum was de verrassing ook groot. In de laatste competitieronde was Pelikaan S niet bestand tegen de druk en konden de mannen van Remy van der Wal toch nog promoveren. De trainer moet het doen zonder Lars van der Sluis (Oranje Nassau), Matthijs Loer, (Groen Geel) en Roy Mertens (Achilles 1894).
Yannick Groen kwam over van Go Ahead Kampen. Daarnaast stroomden Julian Walraven en Stef Klugkist vanuit de jeugd naar de eerste selectie. Ook voor deze debutant schatten we in dat ze eindigen in het rechter rijtje.

We vervolgen het overzicht met ploegen, die vorig jaar debuteerden. Daarvan deed Be Quick Dokkum het uitstekend. Na een zwakke start speelden de mannen van Henk Koning zich toch veilig. Uiteindelijk eindigden ze op een zesde plaats. Weinig wisselingen in Dokkum al zal het gemis van Folkert Dongera (Buitenpost) wel voelbaar zijn. Ook Merwin van der Werf vertrok, hij ging naar plaatsgenoot Dokkum. Nieuw is Nick Keekstra, verder kwam vanuit de junioren Frits Veenema bij de selectie, waar ook enkele andere jeugdige spelers in zitten. Wij verwachten, dat Be Quick het huzarenstukje van vorig jaar (de zesde plaats) dit seizoen niet zal halen. Toch lijven de Dokkumers een gevaarlijke outsider.

Een andere debutant Groningen beleefde een zeer slechte start. Mede door blessures stonden de mannen van trainer Ger Haak na 13 wedstrijden hopeloos onderaan met slechts 3 punten. Daarna begon de opmars van Groningen. Hoogtepunt was de derde periodetitel. Voorlopig achten we de Groningers in staat de prestatie van vorig jaar (9e) te evenaren. Vier spelers vertrokken, waaronder de betrouwbare keeper Ivan Landlust (Staphorst), Timmy van der Molen, (Gruno), Jeroen Buurke (Nieuw Buinen) en Raphael Tuankotta (LTC). Nieuwelingen zijn Davy Wilkes (GRC), Milangelo Apostel (Groninger Boys, Mustafe Amed en Yoshi Supiatra beiden van Velocitas.

Zeerobben debuteerde ook afgelopen jaar en eindigde uiteindelijk op doelsaldo als achtste. De Harlingers begonnen sterk, maar na de winterstop ging het een stuk minder. Zeerobben is voor ons een outsider. Met de terugkeer van Patrick Amels (ONS Sneek), David van Pol en Jordy Torenbeek, en de komst van Julian Zeilstra (allen Sneek Zwart Wit) heeft de selectie van Arjen Postma een kwaliteitsimpuls gekregen. We verwachten voorlopig dat Zeerobben zich gemakkelijk zal kunnen handhaven. Wellicht een plaats in het linker rijtje?

Voor de derde debutant Oranje Nassau was het een dramatisch seizoen. De degradant uit de hoofdklasse dreigde op de laatste dag van de competitie nog te degraderen. Maar door een overwinning op nummer laatst VEV eindigden de Groningers toch nog op een zevende plaats. De selectie heeft een ware gedaantewisseling ondergaan. Zeven spelers stopten of vertrokken, daardoor in de plaats kwamen 11 nieuwelingen bij de oranjehemden. De vraag is hoe de nieuwe ploeg van debuterend trainer Erwin Heerlijn zal presteren. De kwaliteiten van de ploeg staan wat ons betreft buiten kijf, de vraag is of ze dat waar kunnen maken. Toch mogen we deze ploeg in het linker rijtje verwachten. En als het meezit, kan er meegedaan worden om het kampioenschap en/of een periodetitel.

Ook Noordscheschut debuteerde vorig jaar in de eerste klasse. En met een tiende plaats deden ook de Schutters dat ook goed. De vraag is wat de invloed is van de nieuwe trainer Marc van Meel zal zijn op het voetbal van de Drenten. Voor zover wij kunnen nagaan heeft Noordscheschut dezelfde selectie als vorig jaar. Veel routine afgewisseld met jeugdig elan. We denken, dat deze ploeg zich wel kan handhaven in het rechter rijtje.

Komen we nu bij de ploegen, die al wat langer spelen in deze klasse. Drachtster Boys, de ploeg van Hans van der Ploeg schatten we ook dit jaar weer hoog in. Zij zullen volgens ons weer meedoen om de prijzen. Met Robin Zuidema (Gorecht) heeft de ploeg er een veelvuldig scorende speler bij. Gevoegd bij de topscorer van deze klasse van vorig jaar Rob Schokker heeft de ploeg uit Drachten een gedroomd aanvalsduo. Aan de mannen van der Ploeg de taak om het ook waar te maken. Daarnaast kwamen ook Dennis Hoekstra (ACV), Kristan Boeree (Sneek Zwart Wit) en Desmond Louwerens (Wyckels Hallum) de selectie versterken. Vertrokken zijn Richard Strijker (Urk), Nezhar Hassan (Drachten), Roy Melein en Kevin Bakels (beiden Jubbega)

Na een slechte start kwam Winsum uiteindelijk op een vierde plaats. En dat was hoger dan wij van tevoren hadden ingeschat. Maar de Winsumers weten toch vaak te verrassen. Dit jaar moet Bert Vos voor de successen zorgen. Twee spelers vertrokken, Stan Buikema (FC Leo) en Cedric Tillema (Roodzwart Baflo). Van Sios kwam keeper Reinder de Haan over en Kay Bootsma kwam over van Stadspark. Winsum moet volgens ons in staat zijn mee te doen in het linker rijtje.

De derde ploeg uit Groningen in dit overzicht is PKC. Vorig seizoen eindigden de kampers op een vijfde plek. Net als andere jaren dus ruim in het linker rijtje. Zeven nieuwe spelers dit seizoen bij de ploeg: Martijn van Roeden (Buitenpost), Koen Hateboer (Nieuw Buinen), Max van der Helm (Omlandia) Manuel Kallenkoot (GVAV Rapiditas), Matthijs Mulder (Hoogezand0, David Goguadze (Stadspark) en Bjorn Groninger (VVK). En daarmee heeft de selectie van Robert Groninger en Bennie de Jong zich flink versterkt. Alleen blijft ook hier de vraag hoe dit nieuwe team zich kan meten met de rest. We verwachten, dat PKC meedoet in het linker rijtje.

Balk is al jaren een vaste waarde voor de eerste klasse E. Vaak in de top, maar het laatste seizoen in de onderste regionen. De ploeg had net voldoende punten om de promotie/degradatie wedstrijden te ontlopen. Er zijn zo te zien weinig mutaties in de selectie. Alleen Sven Schram kwam over van NOK. Good old Hessel Altenburg, die in het verleden Oranje Nassau vaak van scoren afhield, zit nog steeds bij de selectie. Folkert Bakker, Justin Bijlstra, Mark Jan Groeneveld en André de Jong zijn vanuit de jeugd of het tweede team naar de eerste selectie doorgestroomd. Gezien de resultaten van vorig jaar verwachten we het team van trainr Dick Sangers ook dit jaar weer in het rechterrijtje.

Gorecht moet onder leiding van de nieuwe trainer Rob Wenting proberen de prestatie van vorig jaar (keurige derde plaats) te evenaren. Dat zal waarschijnlijk niet meevallen. De ploeg zag topscorer Robin Zuidema (Drachtster Boys), Lloyd Jackson (de Bataven), Frank van der Veen en Robbert Oosterhuis (Be Quick 1887), Bob Poorta en Jos Lamain (Zuidlaren) en de reservekeepers Jari Lemmen (Be Quick 1887 zaterdag) en Jelmer Kiewit (ACV) vertrekken. Nieuw zijn ondermeer Luuk Jans en Jos Verbeek (Groen Geel) Niels Koning (Froombosch) en Stijn Wijmenga (Knickerbockers). Wanneer Wenting er in slaagt de top drie te bereiken is dat volgens ons een hele prestatie. Toch houden we het erop, dat ook Gorecht ook dit jaar kan meedoen in het linker rijtje.

Voor d’ Olde Veste ’54 was vorig seizoen een rampjaar. Twee jaar geleden nog de nacompetitie naar hoofdklasse, nu in de nacompetitie op het nippertje het vege lijf gered tegen Pelikaan S. Onder leiding van de nieuwe trainer Willem Lanjouw zal de ploeg een beter seizoen willen draaien. Tegenover het vertrek van Pim ten Voorde (FC Meppel), Sjorick Bootsma (Blauwwit ’34), Tarek Bourakba (Sneek Zwart Wit) en Tom Holleboom (Staphorst) staat de komst van Rein Werumeus-Buning (ONS Sneek), Luuk Dorland (HZVV), Bas Holleboom (FDS) en Davy Kuurman (Steenwijk). Op het eerste gezicht lijkt d’ Olde Veste er niet beter op geworden. Toch rekenen we de ploeg tot de middenmoters.

Samenvattend: Strijdend voor de titel HZVV en Drachtster Boys, meedoen in het linkerrijtje Winsum, Gorecht, Zeerobben PKC en Oranje Nassau. Middenmoters zijn dan Be Quick Dokkum, d’ Olde Veste, Groningen en Noordscheschut. Wellicht dat Balk, Bedum en Broekster Boys voor een voor hen prettige verrassing kunnen zorgen.

Voor iedereen: Veel succes in het nieuwe seizoen. Pas aan het eind van de rit zullen we zien wat er terecht is gekomen van mijn verwachtingen. Voor de goede orde een goede voorspeller ben ik nog niet zo vaak geweest.

Tot slot nog even een ranglijst op basis van de KIX van Voetbalnoord. Drachtster Boys en HZVV zijn dan ook de favorieten, met als goede volgers op afstand Winsum en Oranje Nassau. Daarna maken PKC, Be Quick Dokkum en Balk het linker rijtje compleet.
Het rechter rijtje zou dan op basis van die KIX worden aangevoerd door Zeerobben gevolgd door d’ Olde Veste, Gorecht en VV Groningen. Broekster Boys, Noordscheschut en SV Bedum sluiten in dat overzicht dan de rij sluiten. Voor wat het waard is.