Pas zaterdag wordt beslist, wie in de beker in groep 113 door gaan naar de eerste ronde van de districtsbeker Noord. Oranje Nassau, GRC en ’t Fean ’58 hebben het min of meer nog in eigen hand. Helpman is deels afhankelijk van de resultaten op het andere veld.


Door Siemon Aikema

Dat is de uitkomst na afgelopen zaterdag. GRC verloor verrassend van Fean en het gelijkspel van Helpman tegen Oranje Nassau mag je ook wel een verrassing noemen. Oranje Nassau zal door deze uitslagen op zijn minst een gelijkspel moeten halen tegen GRC om die volgende ronde op eigen kracht te bereiken. Een nederlaag betekent, dat men afhankelijk is van de uitslag van Fean – Helpman. Bij winst van Helpman heeft de formatie van Erwin Heerlijn door een betere doelsaldo waarschijnlijk ook de volgende ronde bereikt. Omdat Helpman en ’t Fean’58 om 14.30 u spelen in Surhuisterveen weten beide ploegen bij het begin van deze derby wat er nodig is om zich te plaatsen voor de eerste ronde.

In de geschiedenis van GRC lezen we dat de club een combinatie is van twee verschillende clubs. In 1902 werd de Groninger Voetbal Vereniging GVV opgericht. Deze club ging in 1933 fuseren met Royal (opgericht in 1920) Zo ontstond GVV-Royal Combinatie (GRC). Het huidige GRC beschikt over 4 zondag- en 2 zaterdagteams. Daarnaast nog 2 35+ teams en in totaal 38 jeugdteams. Bekendste spelers zijn ongetwijfeld bondscoach Ronald Koeman en zijn broer Erwin. Bekend lid van het hoofdbestuur is oud-ON speler Sandro Lisci. Hij speelde van 1998 – 2001 in de eerste selectie van de Coendersborgbewoners. Tegenwoordig doet Sandro, die ook 6 jaar voor GRC speelde, de technische zaken van deze club.

Dat het geen gemakkelijk wedstrijd voor ON zal worden staat buiten kijf. GRC is een ploeg waar ON wel degelijk rekening mee moet houden. De zondag eersteklasser eindigde vorig seizoen met 29 punten op een tiende plaats. Dat viel na een goede debuutjaar met periodetitel en vierde plaats mogelijk wat tegen. GRC zag Jason Spanninga (Oranje Nassau) en Davy Wilkens (VV Groningen) vertrekken. Ook Justin Krijthe (hij keerde na 2 jaar weer terug naar zijn oude club Actief), Cedwin Tel en Kevin Johnson (beide Stadspark) vertrokken. Daartegenover staat de komst van Frank Harms (Be Quick), Karim Layeb (Groninger Boys), Gerwin Meijerink en Jarno Kuipers (beiden van Amicitia VMC). Trainer Rinie Jurna is gebleven, hij gaat nu zijn zesde seizoen in bij de Groningers.
De selectie van GRC is een mengeling van jonge en oude spelers. De oudste twee zijn beiden 31 jaar, Robin van Linschoten, de oud GVAV-Rapiditas -speler, die inmiddels alweer zijn vierde seizoen in gaat, en Ivo Govaarts die maar liefst 9 seizoenen voor GRC heeft gespeeld. Zij brengen de nodige routine mee in de ploeg. Met Rens Wardenier, Lennart Mahn, Rutger van der Berg en Mustaba Albadawi heeft Jurna ook de beschikking over 4 19-jarige spelers, die voor het eerst bij de selectie zitten.

GRC speelde in de voorbereiding een drietal wedstrijden. Niekerk en Kwiek werden respectievelijk met 6-0 en 12-1 verslagen. Tegen derdeklasser Annen kwamen de bespelers van sportpark Corpus den Hoorn niet verder dan een 2-2 gelijkspel. In de bekercompetitie werd duidelijk gewonnen van Helpman (5-1) maar verrassend verloren van Fean (3-2). Daarom heeft GRC zaterdagavond een overwinning op Oranje Nassau nodig om door te stromen naar de eerste ronde.

Veel volgers van Oranje Nassau hadden afgelopen zaterdag verwacht, dat ON als overwinnaar uit de bus zou komen tegen Helpman. De tegenstander was wat feller in de duels, maar Oranje Nassau kreeg voldoende kansen om op voorsprong te komen. Bij rust stond het 0-1. Vooral in de tweede helft waren er grote kansen, maar de meeste werden niet benut. En omdat Helpman scherp en snel counterde werd het uiteindelijk 2-2. Trainer Erwin Heerlijn zag wel wat dingen verkeerd gaan in de wedstrijd. “Maar beter nu, dan in de competitie” zo zei een toch wel teleurgestelde trainer. Heerlijn, die wel graag door wil in de beker, experimenteerde zaterdag opnieuw. Met veel spelers op andere plaatsen een gewijzigde tactiek en een goed gevulde bank is hij waarschijnlijk weer een stuk wijzer geworden. Dinsdagavond speelde Oranje Nassau een goede wedstrijd tegen hoofdklasser ACV. Hoewel er met 3-2 werd verloren waren de toeschouwers zeker wel onder de indruk van het spel van de Groningers. Ook de trainer was tevreden over het vertoonde spel.

In de brede selectie van Oranje Nassau is het dringen om een basisplaats. Het wordt voor de trainers nog een hele toer om de juiste mannen op de juiste plaats te zetten en ook de spelers die buiten de boot vallen tevreden te houden. De afgelopen weken hebben we steeds verschillende mensen op verschillende plekken zien spelen. Ook werden verschillende tactieken uitgeprobeerd. We denken dat de trainers wel in staat zijn spelers uit te leggen waarom bepaalde keuzes worden gemaakt. Van de spelers, die dit jaar voor het eerst bij ON speelden kwamen Lars van der Sluis, David Voigt Tyson dos Santos en Jermo Verbeek de hele wedstrijd in actie. Walid Barhouss speelde de hele tweede helft, Dennis Molema en Mitchell Schievels speelden ongeveer een kwart wedstrijd.Trainer Erwin Heerlijn gaf aan, komende zaterdag vol te gaan voor de volgende ronde. Daar willen we hem graag aan houden.

Nog enkele feitjes: Trainer Erwin Heerlijn heeft in het verleden als jeugdtrainer gewerkt bij GRC. Jan van der Zweep heeft daar als assistent/ keepertrainer gewerkt. Mogelijk komen ze nog spelers uit die tijd tegen zaterdag. De andere assistent- trainer, Joey Witte, is momenteel ook trainer van JO-17 bij GRC. Ook heeft hij enkele wedstrijden in het eerste van GRC gespeeld. Dus voor hem is het zaterdag ook bekend terrein.

De wedstrijd GRC-Oranje Nassau wordt a.s. zaterdag gespeeld op Sportpark Corpus den Hoorn. Om 19.00 uur zal scheidsrechter Douwe Pals uit Erica het beginsignaal voor deze wedstrijd blazen. Tijdens de wedstrijd zal Pals worden geassisteerd door de assistenten Marco Hommes en Dursun Caglak. Beide assistenten zijn geen onbekenden voor Oranje Nassau. En ook Pals is als assistent-scheidsrechter wel eens op Coendersborg geweest. Zaterdagavond rond negen uur zullen we weten hoe de eindstand in de poule is en wie dus naar de volgende ronde gaan.