Afgelopen zaterdag 19 mei zijn de vrouwen van Oranje Nassau kampioen geworden. Na één jaar 1e klasse is het de talentvolle groep gelukt om weer terug te keren in de hoofdklasse. Onder leiding van Sten Dallinga, sinds dit seizoen de nieuwe trainer, hebben de meiden het gepresteerd maar liefst 11 van de 12 thuiswedstrijden in winst om te zetten.

Aan het eind van het vorig seizoen werd duidelijk dat het vlaggenschip van ON op hetzelfde niveau zou moeten uitkomen als vrouwen 2, namelijk in de 1e klasse. Van meet af aan was er geen twijfel, bij zowel de staf als de speelsters, dat vrouwen 1 in de zuidelijke 1e klasse zou gaan spelen en vrouwen 2 in de noordelijke 1e klasse, waar ze al een aantal jaren spelen. Er was geen sprake van opoffering. Vrouwen 2 had het verdiend in deze klasse thuis te horen en zou de plek in de 1e klasse B niet hoeven opgeven. Bij vrouwen 1 sprak men de ambitie uit om na één seizoen weer te kunnen promoveren naar de hoofdklasse. Het verre reizen was iedereen toch al gewend, dan konden die paar extra kilometers er ook nog wel bij.

Een aantal jaren geleden speelde vrouwen 1 Hoofdklasse, dat toen na invoering van de Topklasse zelfs nog een stapje hoger werd. Toen er een grote groep meiden stopte bij het eerste, bleef er een groep over met een gemiddelde leeftijd van ongeveer 18 jaar. Een zware opgave om zonder enige routinier het niveau te kunnen volhouden. Dit bleek ook uit het aantal jaren dat Vrouwen 1 nacompetitie moest spelen voor lijfsbehoud. Een tijd werd de hoofdklasse nipt behouden, maar vorig seizoen was het doek gevallen en degradeerde het team naar de 1e klasse. 

In deze periode van drie jaar is de groep echter nagenoeg compleet gebleven, wat erg veel zegt over de onderlinge sfeer en kracht van de groep. Zelfs in een seizoen waarin de trainer in november opstapte, zetten de meiden er de schouders onder en groeiden ze met elkaar tot een sterker en volwassener groep. Hier en daar viel er wat meiden af en kwam er weer nog aan aardig aantal bij. De kern is, samen met de nieuwe aanwas, gegroeid tot de (trainings)groep die er nu staat.

Terug naar seizoen 2017/2018
De eerste wedstrijden van het seizoen werden in september erg gemakkelijk gewonnen. De tegenstanders van deze klasse waren bijna allemaal onbekend, en dat maakte het interessant.
Na deze twee wedstrijden werd het voor de tegenstanders duidelijk dat ON makkelijk tot scoren kwam en dit werd merkbaar doordat de teams steeds defensiever gingen voetballen. Gaandeweg de eerste seizoenshelft zijn af en toe een paar puntjes blijven liggen, maar was ON duidelijk aanwezig in de top 3. Ook in de beker werd zeer goed gepresteerd. In de groepsfase werd Jong Alkmaar, dat in de Topklasse speelt, verslagen met 1-0 en ON werd poulewinnaar. In de tussenronde daarna werd SSS, dat nog bekend was van vorig seizoen, met penalty´s en een stand van 6-5 teruggestuurd naar Klaaswaal.

In de KO fase werd er gewonnen van DSS met 1-0, waar in de competitie twee weken eerder nipt van werd gewonnen. Daarna wachtte opnieuw Jong Alkmaar, dat nog iets recht te zetten had. Deze wedstrijd werd verloren met 1-2, maar dit was zeker niet nodig geweest. Een fijne opsteker, de meiden hebben in deze fase al laten zien het niveau van de hoofdklasse aan te kunnen. In de competitie werd het de laatste vier wedstrijden erg spannend. Eerst werd er nog verloren van RVVH thuis, maar werd er die dag wel een periode gepakt. Daarna liet de concurrent Berkel tegen hetzelfde team ook punten liggen, waardoor er weer een gat ontstond van 5 punten. Op de een na laatste speelronde zou het moeten gebeuren: bij winst is Oranje Nassau kampioen en keert het na één jaar terug naar de hoofdklasse.

Het veld was kampioenswaardig opgetuigd met vele spandoeken, ballonnen, fakkels en toeschouwers die alle meiden een warm hart toedragen. De spanning van die dag werd door de droomstart van de wedstrijd meteen om zeep geholpen: na drie minuten lag de bal al aan de goede kant in het net. Na tien minuten werd het 2-0 en de hele eerste helft was het genieten geblazen, door fantastische tikkie takka, lobjes en waar het nodig was straatvoetbal werd een ruststand bereikt van maar liefst 4-0. De DJ werd gebeld, alles in gereedheid gebracht en nadat in de tweede helft zelfs nog de 5-0 op het bord kwam, kon dan eindelijk de champagne en confetti los! Vrouwen 1 KAMPIOEN!Volgend seizoen zal vrouwen 1 wederom geleid worden door de trainer Sten Dallinga, die zijn contract met een jaar verlengd heeft. Hij wordt hierin trouw bijgestaan door Jannet, Harm, Johan en Adrie, die elke wedstrijd nog fanatieker geweest zijn dan alle meiden bij elkaar. Via deze weg willen we jullie nog een keer heel erg bedanken dat jullie de meiden hebben begeleid waar mogelijk, en losgelaten waar het moest ;) Ook willen we de sponsoren Pouwrent Autoverhuur, Musclemove, Abiant bedanken voor al het materiaal, en/of begeleiding en natuurlijk M&W bedrijfskleding voor de kampioenshirts die nog lang met trots gedragen zullen worden.

Op naar het volgend seizoen!

 

Verdien €50