Komende zaterdag speelt Oranje Nassau thuis tegen Winsum. Voor de stad-Groningers weer een belangrijke ontmoeting. Met nog twee ronden te gaan is Oranje Nassau nog lang niet veilig. Een overwinning is zaterdag eigenlijk noodzakelijk. En als de andere wedstijden dan nog een beetje meezitten, dan zou ON zich veilig kunnen spelen.

Door Siemon Aikema

Winsum heeft lange tijd onderin de ranglijst vertoefd. Dat had naast wat slechte resultaten vooral ook te maken met een achterstand in wedstrijden. Maar na de winterstop is de ploeg van vertrekkend coach Robert Bos aan een flinke opmars begonnen. Eigenlijk begon de victorie al in de thuiswedstrijd tegen ON. De oranjehemden werden in december met 4-0 naar huis gestuurd. Daarna wisten de Winsumers 8 keer te winnen. Afgelopen zaterdag bewezen ze Oranje Nassau nog een goede dienst door Zeerobben te verslaan. Maar de Coendersborgbewoners hoeven echt niet te rekenen op een cadeautje van vv Winsum. Door de huidige resultaten staat Winsum op een verdienstelijke vierde plek. Er is zelfs nog zicht op de nacompetitie: de derde periode kunnen ze niet meer winnen, maar de derde plaats geeft ook recht op nacompetitie. Maar dan zal de ploeg de drie punten achterstand op Gorecht (van hun nieuwe trainer Bert Vos) nog wel moeten goed maken. Oranje Nassau en Winsum spelen dus allebei nog ergens om.

De derde periode verloopt voor Oranje Nassau tot nu toe desastreus. In de laatste zeven wedstrijden wisten de Groningers slecht 1 keer te winnen, werd er 3 keer gelijk gespeeld en ook drie keer verloren. De formatie van Zwart staat daardoor ook helemaal onderaan in de periodestand. Maar de verschillen blijven erg klein in 1E. Er is nog lang niet beslist, wie er nacompetitie zal spelen en voor de degradatieplaats komen ook nog zes ploegen, waaronder ON, in aanmerking. Een doemscenario in het jubileumjaar van de club.

Afgelopen zaterdag wist Oranje Nassau opnieuw weer slechts een puntje te pakken. Kenmerkend voor de ploeg is op dit moment, dat er in de laatste 5 wedstrijden slechts twee keer werd gescoord. Ook zaterdag viel er opnieuw geen doelpunt aan ON-zijde. Er waren wel veel kansen, maar de doelman van Noordscheschut, Zinger, hield alles tegen. En ook doelman Erwin Heidekamp zorgde voor enkele fraaie reddingen voor ON. De ploeg was dan wel meer in balbezit, maar helaas konden ze er een overwinning uitslepen. Pech, een goede keeper en een soms matige afwerking stonden het succes in de weg. Kampioen is het missen van kansen noemde trainer Patrick Zwart na afloop zijn ploeg.

Oranje Nassau moet dus danig rekening gaan houden met een verlenging van de competitie. Want hoewel het doelsaldo wel in hun voordeel is, uiteindelijk gaat het om de punten. En een doelsaldo moet dan ook nog gehandhaafd worden tegen Winsum. De ploeg lijkt trouwens op een verkeerd moment in de competitie volkomen uit vorm. De wil is er wel, maar het lukt allemaal net niet. Toch willen we optimistisch blijven. We onderschatten zeker niet de kracht van de tegenstander, maar wellicht hebben de oranjehemden deze week wat meer geluk. Dat is wel te hopen!

Nog even wat statistieken: Oranje Nassau en Winsum hebben nog niet eerder op Coendersborg tegen elkaar gespeeld. Beide ploegen speelden allen in december 2017 in Winsum voor de competitie tegen elkaar. Zoals eerder vermeld was Winsum toe de sterkste. Toen Winsum nog Viboa heette, hebben beide ploegen ook regelmatig tegen elkaar gespeeld. Veel heb ik helaas niet meer kunnen vinden, maar wel vond ik dat de laatste twee competitiewedstrijden op Coendersborg (in 15/16 en 14/15 door ON werden gewonnen. Voor wat het waard is!

Zaterdagmiddag om 15.00 uur moet het dan maar gebeuren. Onder leiding van scheidrechter Hans Noppers uit Meppel en zijn assistenten Dursun Caglak uit Hoogezand en Johan Wesseling uit Veenoord gaan de beide ploegen dan van start. Dat de beste moge winnen en laat dat dan maar Oranje Nassau zijn. Al zijn wij niet gerust op een goede afloop.