Voor Oranje Nassau zijn de komende wedstrijden stuk voor stuk finalewedstrijden. Dat schreef ik ongeveer 2 jaar geleden als eerste zin in een voorbeschouwing op de wedstrijd tegen BCV. Deze zin zouden we nu weer kunnen herhalen. Oranje Nassau speelt nog drie keer in deze competitie, en alle duels voelen als een finale, die gewonnen moet worden.

Door Siemon Aikema

Het grote verschil met twee jaar geleden is, dat ON toen in een hevige kampioensstrijd was verwikkeld met Balk. Nu moeten de Oranjehemden, net als Balk trouwens, alle zeilen bijzetten om nacompetitie en degradatie te ontlopen. Een wereld van verschil dus met toen.
Na twee weken rust, met inhaalwedstrijden voor verschillende andere teams, begint de formatie van Patrick Zwart komende zaterdag tegen Noordscheschut aan het slot van de competitie. Zaterdag zijn de belangen groot. Want als we naar de ranglijst kijken, dan heeft Oranje Nassau net als de tegenstander nog 3 punten nodig om rechtstreekse degradatie te ontlopen. Maar als je weet, dat tussen de nummers 8 en 12 slechts 1 punt verschil zit, weet je dat daarom ook een overwinning noodzakelijk is. Het is buitengewoon spannend onderin deze eerste klasse E.

In deze tijd zullen velen wellicht nog weer terugdenken aan de thuiswedstrijd van Oranje Nassau tegen Noordscheschut. In de eerste helft werden de Schutters overlopen door de snelle voorwaartsen van ON. Binnen een half uur stonden de Groningers op een zeker lijkende voorsprong van 3-0. Dat Noordscheschut nog voor de rust terugkwam tot 3-1 verontrustte niemand van het ON-publiek. ON was immers dehele eerste helft superieur!
Na rust wist een veerkrachtig Noordscheschut met heel veel inzet Oranje Nassau tegemoet te treden. Trainer Patrick Zwart had in de rist nog op dat gevaar gewezen, zo wist Bert Postma in zijn verslag te melden. Uiteindelijk mochten de Groningers blij zijn met een gelijkspel. Zeker toen Oranje Nassau in het laatste kwartier na een rode kaart ook nog met 10 man verder moest en de laatse minuten door een blessure met 9 man.

Hoewel Noordscheschut thuis tegen Oranje Nassau slecht één keer de punten kon meenemen, mogen we de ploeg van André Mulder niet onderschatten. Noordscheschut heeft iets onverzettelijks in het team, iets wat Oranje Nassau nog wel eens mist. En de Groningers hebben in vijf ontmoetingen ook slechts twee keer gewonnen. Daarnaast werd er twee keer gelijk gespeeld. Omdat er veel op het spel staat, mag je van beide kanten veel strijd verwachten. De mannen van Mulder verloren eind april hun laatste competitiewedstrijd met maar liefst 6-1 van het ontketende vv Groningen. Maar laten we hierbij niet vergeten, dat het tot aan de rust een gelijk opgaande wedstrijd was met een 1-1 ruststand.

Vorige week dinsdag kweekte Oranje Nassau in een oefenwedstrijd tegen zondag tweedeklasser Hoogezand wat vertrouwen. Na 90 minuten was de eindstand 7-2 voor de Coendersborgbewoners. Maar we moeten beslist niet te veel waarde hechten aan deze overwinning. Want met alle respect, een zondag-tweedeklasser is wel van een ander kaliber dan de tegenstander van zaterdag. Oranje Nassau zal er vol in moeten gaan om zaterdag de broodnodige punten mee te nemen naar Groningen. Maar de Groningers zullen ook een zeer gemotiveerd Noordscheschut treffen, dat met evenveel punten op de gedeelde 8e plaats staat, maar een iets slechter doelsaldo heeft.

Over de selectie valt nog weinig te zeggen. We weten, dat een aantal spelers op de weg terug is. Zo trainden Melle Kuiper en Ruendel Martina twee week geleden weer mee. Maar het blijft de vraag of deze spelers bij de wedstrijdselectie zitten of in de beginopstelling staan. Dat geldt ook voor iemand als Niels Stenekes. Maar wie er ook speelt, Oranje Nassau moet ervan doordrongen zijn, dat alles op alles moet worden gezet. Met een inzet zoals in de laatste wedstrijd tegen Balk en wellicht wat meer geluk bij de afwerking zit er mogelijk wat perspectief in de wedstijd. Maar de afloop van deze wedstrijd blijft tott zaterdagmiddag rond half vijf ongewis.

Zaterdagmiddag wordt er om 14.30 uur afgetrapt op Sportpark De Meulewieke aan de Coevorderstraat 40 in Noordscheschut. Scheidsrechter is de keer Jan van Dijk uit Dronten. Van Dijk wordt geassisteerd door Gabriel Malki uit Enschede en Sezgin Degirmenci uit Deventer. Van Dijk en Degirmenci hoorden ook bij het arbitrale trio in de wedstrijd Olde Veste – Oranje Nassau in januari 2018.