Na het voor Oranje Nassau teleurstellend gelijkspel tegen Be Quick Dokkum staat zaterdag opnieuw een belangrijke wedstrijd op het menu voor de Groningers. Concurrent d’ Olde Veste komt op bezoek in Groningen. De geelblauwen hebben evenals Oranje Nassau 27 punten uit 21 wedstrijden. De winnaar kan zaterdag daarom een mooie slag slaan.


Door Siemon Aikema

Door het gelijkspel van zaterdag is Oranje Nassau gezakt van de vierde naar de zevende plaats. Achter koploper Buitenpost en nummer twee Drachtster Boys is nu een heel brede groep achtervolgers. Tussen nummer vier vv Winsum en nummer 11 Noordscheschut zit slechts een gat van 3 punten. Eerlijkheidshalve moet daarbij ook nog worden opgemerkt, dat er nog steeds een verschil in gespeeld wedstrijden is. Oranje Nassau, Olde Veste en Zeerobben hebben alle drie 27 punten uit 21 wedstrijden. Blauw Wit ’34 en Winsum hebben ook 27 punten, maar resp. één en twee wedstrijden minder gespeeld. En om het nog wat spannender te maken: VEV staat13e en voorlaatste, maar wanneer ze beide inhaalwedstrijden winnen heeft de ploeg ook 27 punten. Al met al reden genoeg voor de beide opponeneten van zaterdag om alles uit de kast te halen. Met een gelijkspel schieten ON en Ode Veste niets op. Alleen een overwinning geeft een beetje lucht.

Een kleine drie maanden geleden speelden beide ploegen met 3-3 gelijk in Steenwijk. Na een 2-3 ruststand wisten de Steenwijkers weer gelijk te maken. Een terechte uitslag destijds. Deze keer zal de ploeg van het vertrekkende duo Jan Derk Brandsma en Leo Blom niet tevreden zijn met een puntje. Olde Veste heeft de punten hard nodig. Afgelopen zaterdag werd er nog verrassend in Drachten gewonnen van Drachtster Boys. In het algemeen is het een ploeg die veel voetballend wil oplossen. En een tegenstander als Olde Veste ligt Oranje Nassau wel.

Op Coendersborg speelden beide ploegen tot nu toe 5 keer tegen elkaar. Oranje Nassau hield drie keer de punten op zak en twee keer moesten ze de overwinning laten aan de tegenstander. De laatste twee wedstrijden werden met 6-0 en 4-0 gewonnen. Overigens is Oranje Nassau statistisch gezien over alle wedstrijden ook de koploper: zeven overwinningen drie nederlagen en twee keer gelijk. Wat ons betreft wordt deze positieve balans zaterdag gewoon doorgezet.

Afgelopen zaterdag leek Oranje Nassau nog niet te beseffen in welke fase ze zijn terecht gekomen. “We hebben ons weer een slechte dienst bewezen door veel kansen niet af te maken” zo liet Patrick Zwart optekenen in het Dagblad van het Noorden. En Bert Postma kopte “Slecht Oranje Nassau doet zichzelf tekort ” boven het verslag van de wedstrijd. Bert zag een Be Quick, dat met weinig kwaliteit maar met een Friese wilskracht en een prima wedstrijdmentaliteit Oranje Nassau tegemoet kwam. ON daartegenover heeft zeker meer kwaliteit, maar had ook nu een slappe instelling. En dat is wellicht bij de oranjehemden op dit moment het grootste probleem. De heilige wil om te winnen heeft dit seizoen wel vaker ontbroken. En als je dan 10 minuten voor tijd op een veilig lijkende 0-2 voorsprong komt denk je dat de punten toch binnen zijn. Maar de Friese wilskracht zorgt er uiteindelijk voor, dat de Dokkumers in tien minuten op gelijke hoogte komen. En zo verspeelde Oranje Nassau opnieuw twee dure punten.

Natuurlijk kun je het ontbreken van een aantal geblesseerden als excuus gebruiken. Maar dat zou niet eerlijk zijn, Wanthuis  ook de bank bij Oranje Nassau is van voldoende kwaliteit om een goede uitslag neer te zetten. Daarom moet de selectie van Patrick Zwart deze week maar eens gaan beseffen, dat het zo niet verder kan. De als mede-favoriete voor het kampioenschap begonnen formatie is in de eindfase afgezakt naar een bedenkelijke positie. Natuurlijk, Oranje Nassau heeft alles nog in eigen hand. Maar er zal wel wat moeten gebeuren. Anders dreigt het jubileumjaar ernstig in mineur te eindigen. Degradatie, rechtstreeks of via de nacompetitie, dat is iets waar je als ON nog niet aan durft te denken. Meespelen om de bovenste plaatsen zit er ook niet meer in, maar meedoen om de onderste moet je ook niet willen. Daarom is het zaak weer enkele wedstrijden met een overwinning af te sluiten. Als we daar komende zaterdag mee kunnen beginnen, dan zou dat een mooie opsteker zijn voor het vervolg. Gemakkelijk zal het zeker niet worden omdat de tegenstander, zoals eerder opgemerkt, in hetzelfde schuitje zit.

Nu het even wat tegenzit heeft het team jullie support weer hard nodig! Laten we opnieuw achter hen gaan staan. De jongens zullen het zeker waarderen.

De wedstrijd van a.s. zaterdag begint om 15.00 uur op Sportpark Coendersborg. Scheidsrechter is de uit Delfzijl afkomstige Paul Lips. Samen met zijn assistenten Jos Klinkhamer uit Veendam en Emko Vogelzang uit Burgum moet hij de wedstrijd in goede banen leiden. Zaterdag rond vijf uur zullen we weten wat de inspanningen van Oranje Nassau hebben opgeleverd.