Na de nederlaag van afgelopen zaterdag tegen Buitenpost is de situatie er voor Oranje Nassau niet beter op geworden. De Groningers staan weliswaar nog op een vierde plek, maar dat is vooral ook te danken aan het feit dat ze meer wedstrijden hebben gespeeld dan bijvoorbeeld PKC, Blauw Wit en Noordscheschut. Wanneer deze ploegen hun inhaalwedstrijden winnend afsluiten staan ze boven de Groningers.

Door Siemon Aikema

Kijken we naar een ranglijst met de minste verliespunten dan staan de Oranjehemden er ineens veel slechter voor. Alleen VV Groningen, Be Quick Dokkum, ‘d Olde Veste en Balk hebben meer verliespunten in deze fase van de strijd. De laatste periode van deze competitie wordt dus nog heel spannend. Natuurlijk weten we ook wel, dat sommige ploegen in de komende (onderlinge) inhaalwedstrijden nog punten kunnen verspelen. Maar de royale vierde plaats van de mannen van Patrick Zwart geeft heel wat minder zekerheid dat het op het eerste gezicht lijkt. Met voor ON nog zes ronden te gaan kun je wel spreken van een cruciale periode in de competitie. Oranje Nassau moet nodig weer eens winnen. Laten we hopen, dat het winnen vanaf komende zaterdag weer gaat beginnen, als de ploeg tegen Be Quick Dokkum speelt.

Maar ook voor Be Quick zijn punten in deze fase van het grootste belang. De ploeg van Henk Koning heeft 4 verliespunten meer dan de stad Groningers. Bij winst van de Dokkumers komen ook zij akelig dichtbij. Be Quick kent een wisselend seizoen. Na de winterstop werd er thuis verloren van Balk, Blauw Wit en Zeerobben. Maar er was ook een mooie overwinning (4-1) op Drachtster Boys. Uit werd de belangrijke wedstrijd tegen Groningen met 3-0 verloren en in Winsum bleek de thuisploeg met 4-0 ook te sterk. Afgelopen zaterdag was er weer een verrassende 1-0 zege op PKC. Na de winterstop wisten de Friezen in 8 wedstrijden 10 punten te vergaren. En dat is even veel als Oranje Nassau. Winst op Be Quick zal daarom ook niet gemakkelijk worden voor de Groningers.

Bij Oranje Nassau draait het na de winterstop niet echt lekker. Tegen de drie koplopers werd er 3 keer verloren. Drachtster Boys, Gorecht en Buitenpost gingen er met de winst vandoor in wedstrijden waarin ON zeker gelijkwaardig was. Alleen daar koop je niet zo veel voor, het gaat om de punten. Het scorend vermogen van de ploeg lijkt op dit moment wat af te nemen. Ook afgelopen zaterdag waren er tegen de stugge verdediging van Buitenpost maar weinig echte kansen. En wanneer die er wel waren was de afwerking slordig of stond keeper van der Meulen op de goede plaats. Oranje Nassau heeft te maken met enkele vervelende soms langdurige blessures. Dit willen we niet als excuus gebruiken, maar het heeft natuurlijk wel invloed. Afgelopen zaterdag moest bijvoorbeeld Niels Stenekes weer aan de kant blijven. En dat scheelt toch heel wat. Doelman Erwin Heidekamp gaf zaterdagmiddag langs de lijn aan, dat hij wel op de weg terug is. Maar voorlopig kan hij nog niet spelen. Datzelfde niet kunnen spelen geldt ook al weken voor Ruendel Martina. Hij lijkt dit seizoen niet meer in actie te komen.

Voor Patrick Zwart en Jan ten Caat is het daarom iedere week weer een hele puzzel om een goed team op te stellen. Vaak mogen we blij zijn, wanneer er 14 man op papier staan. Wellicht dat komende zaterdag opnieuw een gemotiveerd en strijdbaar Oranje Nassau op het veld staat. Dat zullen ze wel nodig hebben. Be Quick Dokkum is een ploeg, die niet gemakkelijk te bestrijden is. Dat hebben we in de thuiswedstrijd ook kunnen zien. ON kreeg voldoende kansen, maar keeper Eelke Kooistra redde zijn ploeg steeds. Toen Be Quick via een strafschop op 0-1 kwam en ON later met 10 man verder moest hing een onverdiende nederlaag in de lucht. Maar ook met 10 man bleef ON de bovenliggende partij en Rhobin Brander wist 20 minuten voor tijd de gelijkmaker te scoren. ON leek er met de overwinning vandoor te gaan toen de ploeg ook een strafschop kreeg. Helaas deze bal ging over Eelke Kooistra, maar ook over het doel. Daarom moest ON met 1 puntje tevreden zijn.

Zaterdag dus de kans op revanche. Gaan we weer, net als vorige week, een hardwerkend Oranje Nassau zien? Op grond van het vertoonde spel tegen Buitenpost moet ON, zo zou je zeggen, drie punten mee kunnen nemen. Maar onderschatting van de tegenstander is er niet bij. Afgelopen zaterdag speelden de mannen van Henk Koning een prima partij tegen PKC. Met opnieuw Eelke Kooistra in een hoofdrol werden de drie punten thuis gehouden. Wellicht is het een voordeeltje voor ON dat Be Quick Dokkum afgelopen dinsdag voor de beker moest aantreden tegen hoofdklasser Urk. Ook in deze wedstrijd hield Be Quick Dokkum meer dan vijf kwartier stand. Lang bleef het 1-0 maar in binnen 5 minuten wist Urk de voorsprong uit te bouwen naar 3-0. Deze wedstrijd zal ongetwijfeld kracht gekost hebben voor de Dokkumers. Wat de uitwerking zal zijn op de Friese ploeg zien we zaterdagmiddag.

Op Sportpark Tolhuispark Tolhuispark aan de Tolhuispark nummer 3 in Dokkum geeft scheidsrechter Gerlof Gils uit Winschoten om 15.00 het beginsignaal van de wedstrijd. Gils wordt die middag geassisteerd door de heren Kees Brondijk uit Hoogezand en Patrick Roos uit Gasselte