Na de verloren bekerwedstrijd van afgelopen dinsdag moet Oranje Nassau opnieuw vol aan de bak. Op Sportpark De kring speelt de dan in het wit gehulde uitploeg de derby tegen PKC. Een wedstrijd die meestal de nodige belangen en emoties kent.

Door Siemon Aikema

Dat zal zaredag waarschijnlijk niet anders zijn. Beide ploegen spelen in d emiddenmoot van 1E Oranje Nassau moet zaterdag wel winnen, om de aansluiting op nummer 3 Gorecht te houden en niet weer naar beneden te zakken. Voor PKC geldt eigenlijk het zelfde. De ploeg heeft nog twee inhaalwedstrijden te goed tegen Winsum en VEV ’67. Als de oranjehemden beide wedstrijden winnend afsluiten staan ze zelfs boven Oranje Nassau. Willen de Coendersborgbewoners boven hun tegenstander blijven dan is winst dus belangrijk.

In het seizoen 2002/2003 speelden beide ploegen al tegen elkaar. Dat seizoen voor de beker. Vanaf 2004/2005 hebben beide ploegen voor de competitie 9 keer op De Kring gespeeld. Oranje Nassau is statistisch licht in het voordeel. Van de 9 ontmoetingen wonnen ze er 4, PKC won er 3 en 2 keer werd er gelijkgespeeld. De laatste overwinning van PKC was in het seizoen 2008/2009. En Oranje Nassau heeft de laatste 3 ontmoetingen op De Kring in winst omgezet. Maar resultaten uit het verleden geven geen zekerheid voor het heden. De selectie van trainer Zephn Wattimury , hij gaat volgend seizoen zijn tweede jaar in bij PKC, zal er zeker op gebrand zijn de wedstrijd deze keer weer eens winnend af te sluiten. En PKC heeft ook zeker de kwaliteiten om de winst te pakken. Thuisvoordeel lijkt er trouwens dit seizoen niet te zijn. Van de 19 verzamelde punten werden er 12 behaald in uitwedstrijden. Thuis waren er alleen overwinningen op Be Quick Dokkum en Balk.De voorhoede van PKC wist in 14 wedstrijden 20 keer te scoren. Maar de verdediging werd in die zelfde wedstrijden 25 keer gepasseerd. Topscorer op dit moment is Jivan Vroom met 5 doelpunten. Daarmee blijft hij Bryan Inge net een doelpuntje voor.

Eerder hebben we het belang voor Oranje Nassau al beklemtoond. Hoewel de tweede periode geen winst zal opleveren zullen de mannen van Patrick Zwart graag met een goed gevoel de derde en laatste periode ingaan. Makkelijk zal het niet worden, Oranje Nassau mag in het algemeen dan vrij gemakkelijk scoren (met 37 goals staan ze derde op de ranglijst) maar verdedigend laat de ploeg nog wel wat steekjes vallen gezien de 34 tegendoelpunten. En daarmee heeft ON na vv Groningen de meest gepasseerde verdediging. Wellicht dat het aanvallend concept van de ploeg daar mede debet aan is.

Na de winterstop ging het in de eerste 3 wedstrijden voortvarend voor de selectie van Zwart. De goede serie werd doorbroken door Drachtster Boys, die twee week geleden de ongeslagen thuisreeks van de Coendersborgbewoners, onder leiding overigens van assistent Jan ten Caat, wreed verstoorde, En ook de ambitie voor een goede klassering op de ranglijst en in de tweede periode was hierdoor wel weer moeilijker te behalen. Aan de nummer 4 van de ranglijst de opdracht aan te tonen dat die nederlaag een (hinderlijke) vergissing was. Afgelopen dinsdagavond was On in ieder geval niet in staat Drachtster Boys uit de beker te kinkkeren. Na een 2-0 voorsprong werd uiteindelijk zeer geflatteerd met 4-2 verloren. De ploeg zal deze teleurstelling moeten verwerken en er ook van leren. Ook dinsdag was er weer een optisch overwicht, maar deze keer konden de makkelijk scorende spitsen minder goals maken dan hun tegenstander. Dat was overigens ook de verdienste van de gasten uit Drachten.

Wanneer de weergoden niet te veel roet in het eten gooien, de vooruitzichten zijn niet heel pessimistisch wordt er zaterdag 10 maart om 14.30 afgetrapt op Sportpark De Kring. Scheidsrechter van dienst is Max Kok uit Maastricht. Samen met zijn assistenten Ronnie Tolkamp uit Enschede en René van der Elst uit Dronten zal hij deze wedstrijd in goede banen moeten leiden.