Oranje Nassau kan zich opmaken voor de derde confrontatie met Drachtster Boys in dit seizoen, Tot nu toe verlopen deze wedstrijden nog niet naar wens voor de oranjehemden. Aan het begin van de competitie was de ploeg van de Groninger trainer Hans van der Ploeg, hij woont bijna op het veld van ON, de Groningers in Drachten met 3-1 de baas. En een week geleden wonnen de wit-zwarten ook het tweede duel, deze keer met 2-1.

Van der Ploeg, een verwoed twitteraar, twitterde deze keer dat hij blij was met de winst. De trainer vond verder dat ze niet fraai gespeeld hadden, maar goed verdedigd. Hij vond dat ON mooie spelers had. Ik neem aan, dat hij daarbij niet lette op hun uiterlijk maar op hun voetbalkwaliteiten.

Afgaande op deze uitslagen is Drachtster Boys komende dinsdag 6 maart ook de favoriet voor de overwinning. Al zal Oranje Nassau zich nu ook niet gemakkelijk gewonnen geven. Immers de volgende ronde halen is niet noodzakelijk, maar brengt de ploeg wel dichtbij een plaats in het KNVB-toernooi. De ploegen die de halve finales halen zijn immers geplaatst voor die bekerwedstrijden. En dat is een leuke bijkomstigheid. Zover is het echter nog lang niet, dan moet eerst Drachtster Boys voor het eerst dit seizoen verslagen worden en vervolgens nog de tegenstander in de volgende ronde.

Toch zijn we het wel met van der Ploeg eens, dat we een goede ploeg hebben. Wanneer iedereen blessurevrij is en niemand ziek dan hoeven de oranjehemden voor geen enkele ploeg bang te zijn. Met verdedigers als Thijs Gerlofs en Joshua Ottens, met middenvelders als Rhobin Brander, Joel Wagenaar en Robert Pomstra en met aanvallers zoals Max Blauw, Ruendel Martini en Erolind Derguti hoeven de Coendersborgbewoners voor geen enkele tegenstander onder te doen. De vorige wedstrijd ontbraken er nogal wat basisspelers. Robert Pomstra en Ruendel Martina moesten verstek laten gaan. En ook de trainer en de beide teammanagers waren, net als vaste verslaggever Bert Postma door de griep geveld. En als Ruud Grol en Erwin Heidekamp dan ook nog geblesseerd moeten afhaken dan mist je wel een aantal belangrijke pionnen. En dat terwijl mannen als Melle Kuiper en Ali Hussein Al Jaffar ook al een tijd geblesseerd toe moeten kijken. En Getuar Derguti het hele seizoen wel kan vergeten!

Bekerwedstrijden, we hebben het dit seizoen ook weer gezien, verlopen vaak anders dan competitie Statistisch gezien is Drachtster Boys in bekerwedstrijden volgens Voetbal Noord in het nadeel. In het seizoen augustus 2006 zegevierden de oranjehemden met 3-1 in Drachten. Doelpuntenmakers waren destijds Geert Hidding, Peter Krol en Johan Hamstra. Maar ik meende me ook nog een wedstrijd te herinneren in de halve finale wedstrijden om de Amstelcup in Westerbork. En inderdaad in het wedstrijdarchief van Oranje Nassau kon ik het wel vinden. Op 21 mei 2005 verloor ON toen van de Drachtster ploeg. De eindstand was weliswaar 1-1, maar na verlenging verloor ON. Het doelpunt werd gemaakt door Edwin Roeters. En als ik de verslaggever (Jaap Urban) mag geloven waren er voldoende mogelijkheden om ook deze wedstrijd in winst om te zetten. In het verslag las ik ook nog een schot, wat ik me na jaren nog steeds herinner. Back Laurens Bloem knalde van zo’n 25 meter keihard op de lat. (En nog een aardigheidje: aan het eind staat foto’s volgen. Maar na bijna 13 jaar zijn ze er nog steeds niet.)

In een voetbalwedstrijd komt meer kijken dan alleen talent. Inzet, een beetje geluk. Weerbaarheid en doorzettingsvermogen zijn in het voetbalspelletje net zo belangrijk. Oranje Nassau moet in ieder geval de moed niet laten zakken. Een mooie reeks na de winterstop werd wel ruw verbroken door de tegenstander vankomende dinsdagavond, maar een nieuwe wedstrijd geeft ook nieuwe kansen. In de tweede periode, met nog de wedstrijd van zaterdag 10 maart uit tegen PKC te gaan, is Oranje Nassau nu kansloos. Maar de derde periode geeft nieuwe kansen en mogelijkheden. Te beginnen op 17 maart thuis tegen Blauw Wit ’34.
We hopen, dat in de bekerwedstrijd weer een aantal geblesseerden kunnen aanhaken om zo een nog sterker team te krijgen. Hoewel Drachtster Boys op punten voor staat, ben ik er nog niet zeker van dat zij de volgende ronde halen. Wat ik wel weet, is dat de brigade van Hans van der Ploeg Oranje Nassau zeker niet zal onderschatten. Maar laten we dan in het derde duel de punten toch maar een keer pakken. Drie keer is tenslotte scheepsrecht.

De wedstrijd Drachtster Boys- Oranje Nassau kan door medewerking van buurman Amicitia VMC gewoon dinsdagavond worden gespeeld. Amicitia was wederom bereid om voor hun training uit te wijken naar het andere trainingsveld. En dat mag ook wel eens worden vermeld. Een goede buurman is blijkbaar nog steeds goud waard! Het duel om 20.00 uur op ht kunstgras van Coendersborg. Scheidsrechter is de uit Assen afkomstige Dogan Karacaoglan. Zijn assistenten zijn Egbert Koning uit Heiligerlee en Johan Wenting uit Assen.