Terwijl de selectie van Oranje Nassau afgelopen zaterdag werkeloos moest toekijken, sloeg vv Groningen een goede slag in Steenwijk. Onder leiding van assistent-trainer De Koe werd de wedstrijd tegen d’ Olde Veste verrassend met een 2- 0 overwinning afgesloten. Een goede prestatie van de ploeg.


Door Siemon Aikema

In het begin van het seizoen begon de selectie van vv Groningen met een verdienstelijk gelijkspel tegen hetzelfde Olde Veste. Daarna duurde het even voor er weer punten werden gepakt. Pas eind oktober was er een lichtpuntje; de mannen van Haak speelden gelijk tegen Noordscheschut. Het derde puntje werd in november van Zeerobben afgepakt. De voorlopig laatste wedstijd die de Groningers speelden in de eerste helft van de competitie was op 28 januari. Blauwwit ’34 won met 6-0. Na die wedstrijd lazen we in het Dagblad van het Noorden, dat trainer Haak besefte, dat Groningen voor de eerste klas te kort komt en dat degradatie bijna onvermijdelijk is. Toch gaf Haak aan, zich niet gewonnen. Hij wil zo lazen we, de huid zo duur mogelijk te verkopen. Dat heeft Olde Veste dus gemerkt. Groningen geef de strijd nog niet op ook al is de achterstand op de ploegen, die op de nacompetitieplaats of de veilige plaats staan aanzienlijk. En in 1 wedstrijd wisten de Groningers hun puntentotaal te verdubbelen. Dat smaakt natuurlijk naar meer en Groningen zal ongetwijfeld Oranje Nassau ook willen verrassen. Dat was ook wat assistent=trainer Chris de Koe zei, zo lezen we in het Dagblad van het Noorden Hij is van mening dat de positieve lijn doorgetrokken kan worden naar meer overwinningen. ,,Het vertrouwen is door dit succes behoorlijk gegroeid bij ons’’, wist De Koe zeker. ,,De volgende week spelen we de derby tegen Oranje Nassau. Die ploeg kan de borst nat maken, want we hebben eindelijk het prettige gevoel van winnen te pakken” . Aan de Oranjehemden de taak om inderdaad de borst maar weer eens nat te maken en vol de strijd in te gaan.

Over de selectie van Groningen, met onder andere een andere oud ON’ers Raphael Tuankotta Ifaeyi Gorissen, hebben we in een vorige voorbeschouwing al voldoende geschreven. Nu volstaan we met de constatering, dat Timmy van der Molen volgens Voetbal Noord met 4 doelpunten tot nu toe de topscorer is. En dat de selectie kan bogen op heel veel ervaring.

Oranje Nassau pakte in de thuiswedstrijd tegen vv Groningen de eerste overwinning van het seizoen en die overwinning was zeker verdiend. Maar Groningen speelde in die wedstrijd wel met een sterk verzwakt team. Oud-ON speler Tim Rozema moest bijvoorbeeld voor deze wedstrijd opdraven en deed dat overigens niet onverdienstelijk.

Velen zullen denken, dat Oranje Nassau de favoriet is voor komende zaterdag. Zou stellig durf ik het zeker niet te stellen. Der Coendersborgbewoners maken een zeer wisselend seizoen door. Mede door blessures, maar dat is zeker niet de enige reden, blijven de resultaten achter bij de verwachtingen. In feite kun je stellen, dat de selectie van trainer Patrick Zwart tot nu toe een teleurstellend seizoen draait. Je mag van een degradant uit de hoofdklasse verwachten, dat ze meedraaien in de top. En daar zijn de oranjehemden ver van verwijderd. Maar wellicht dat de uitspraken van De Koe een positieve uitwerking hebben op de selectie. En dat de wil aanwezig is om weer eens een goed resultaat neer te zetten.

Na afgelopen zaterdag, toen ON niet speelde, zakte de ploeg van de gedeelde zesde plaats naar de achtste plaats, de koploper in het linker rijtje dus. En de voorsprong op VEV’67, dat op de nacompetitie plaats staat is slechts 2 punten. Aan de andere kant is de achterstand op nummer 4 Noordscheschut slechts 3 punten. De Schutters hadden daar wel een wedstrijd meer voor nodig. Dus echt hopeloos is het nog niet, de middenmoot in 1E staat ontzettend dicht bij elkaar. In feite kun je stellen, dat er een middenmoot is van plaats drie (Gorecht met 22 punten) en plaats 11 (VEV met 15 punten). En nummer 16 Winsum mag dat wel minder punten hebben, maar zij hebben t.o.v. Oranje Nassau nog 2 wedstrijden te goed. Het blijft dus dringen in de middenmoot en een aantal overwinningen kan je helpen om behoorlijk te stijgen op de ranglijst. Aar een aantal nederlagen kan je zo maar in degradatiegevaar brengen.

Statistieken voor de wedstijd vv Groningen – Oranje Nassau zijn er nauwelijks. In 2006/2007 kwamen de ploegen elkaar een keer tegen in de beker. ON won met 3-1 maar kon niet erg overtuigen. Doelpuntenmakers destijds waren Joeri van der Tuin, Jan Grobbe en Jelmer Kors. Oranje Nassau heeft in de wedstrijden tegen vv Groningen daarom tot nu toe de volle winst gepakt. Het is te hopen, dat deze ongeslagen reeks komende zaterdag niet wordt onderbroken. We zullen het zien of Oranje Nassau eindelijk weer eens de volle winst kan pakken. Maar gerust ben ik er zeker niet op.

De wedstrijd van a.s. zaterdag wordt gespeeld op Sportpark Het Noorden aan de Iepenlaan 89a in Groningen. Scheidsrechter van dienst is de Twentse scheidsrechter Raymond Meilink uit Enter. Hopelijk brengt hij onze deze keer meer geluk dan in de wedstrijd Oranje Nassau – VEV’67 (3- 3). Meilink wordt deze keer geassisteerd door Maickel Dijkstra uit en Dennis van Leussen.