Eerste derby voor Oranje Nassau in dit seizoen

In de competitie van 1E speelt Oranje Nassau dit seizoen 6 derby’s, drie keer uit en drie keer thuis. Komende zaterdag de eerste tegen VV Groningen op sportpark Coendersborg.

Door Siemon Aikema

Voor Oranje Nassau is het de derde achtereenvolgende wedstrijd tegen een debutant in deze klasse. En tot nu toe heeft de ploeg weinig plezierige herinneringen aan die debutanten. Beide duels leverden slechts 1 punt op. En ook de wedstrijd tegen Drachtster Boys, op de openingsdag, ging verloren. De punen moeten toch een keer komen zou je zo zeggen.

VV Groningen klom in enkele jaren op van de zesde naar de eerste klas. En dat, volgens trainer Gert Haak op basis van een recept van feest en lol. Spelers, die bij Groningen spelen worden secuur uitgezocht zo lazen we in het Dagblad van het Noorden. Ze zoeken voor de club stadjers, die buiten het veld al veel met elkaar omgaan. Haak, die een rijk voetballeven achter de rug heeft en die bij PKC’83 als speler tegen Oranje Nassau speelde, gaat als trainer van het vroegere VVG zijn vijfde seizoen in. Dit vijfde seizoen is, net als het seizoen van ON, tot nu toe niet erg succesvol. Een gelijkspel in de eerste wedstrijd tegen ‘d Olde Veste was tot nu toe het enige wapenfeit. De andere wedstrijden, tegen Balk en Drachtster Boys werden verloren. Afgelopen zaterdag kon Haak door blessures en schorsingen met moeite een goed team op de been brengen. Oud ON-speler Tim Rozema moest zelfs weer opgeroepen worden.

Of die andere ex-ON’er Raphael Tuankotta zal spelen a.s. zaterdag is nog de vraag. Afgelopen zaterdag viel hij geblesseerd uit. Tuankotta was trouwens niet de enige nieuwe speler in de selectie. Ook Jeroen Buurke (Gieten daarvoor o.a. Nieuw Buinen), Gill Gobel (ACV), Steven de Haan (PKC), Maikel Hoitink (Groninger Boys), Virgil Muller (Velocitas), Nordon Philipsen ook van Velocitas zijn allemaal nieuw. Routine zit er genoeg in de ploeg, want van de zeven nieuwe spelers zijn er 4 ouder dan 30. Tim van der Molen Jasper Ludema en Wesley Walstra zijn naast de nieuwelingen de meeste bekende namen in de selectie.

Voor Oranje Nassau wordt het zaak eindelijk eens te winnen. Na twee nederlagen en een gelijkspel kun je wel spreken van een zeer matige seizoensopening. De Oranjehemden zullen de ruggen moeten rechten en veel strijd moeten leveren. Want ook al staat VV Groningen in de onderste regionen van de eerste klasse, ze zijn niet te onderschatten. En ik heb het weleens eerder geschreven, in een derby spelen vaak andere zaken en komen onverwachte krachten boven. En dat Groningen wel op karakter kan spelen bewezen ze twee seizoenen geleden in het bekertoernooi. Ook de opmars van de zesde naar de eerste klasse is niet onopgemerkt gebleven.

Wanneer we de laatste wedstrijden van Oranje Nassau analyseren, komen we tot de voorzichtige conclusie, dat het scorend vermogen tot nu toe heel matig is. Maar ook verdedigend vallen er nog wel steekjes, die er niet mogen vallen. Slechts twee doelpunten in drie wedstrijden en 7 tegendoelpunten. Dat moet toch anders kunnen. Natuurlijk, afgelopen week ontbrak Robert Pomstra wegens een schorsing en Joel Wagenaar wegens een blessure. Dat scheelde wel op het middenveld. Maar de volgers van Zeerobben hebben met verbazing gekeken naar het gemak waarmee hun ploeg Oranje Nassau aan de kant zette.
Toch moeten we de Groningers niet afschrijven. De selectie moet mijns inziens mee kunnen draaien in de top van de eerste klas. Maar een nieuwe nederlaag, nu tegen Groningen, zou weleens kunnen betekenen dat Oranje Nassau onderaan komt te staan. De mannen van Patrick Zwart weten ongetwijfeld wat er van hen verwacht wordt. Maar of ze dat waar kunnen maken? Statistieke helpen nu ook niet, beide ploegen speelden nog nooit eerder tegen elkaar.

Zaterdagmiddag om 15.00 uur zal scheidsrechter Paul Lips uit Delfzijl voor het begin van naar we hopen een sprankelende en sportieve wedstrijd fluiten. Hij wordt tijdens deze wedstrijd geassisteerd door de heren Dursun Caglak en Johan Wesseling.