Zeerobben maakt figurant van Oranje Nassau

In een gelijkopgaande eerste helft waarin Zeerobben de beste kansen kreeg, ondanks dat ON veel meer balbezit had, was gezien die kansen de 1 - 0 voorsprong wel een terechte afspiegeling.

door bert postma

Oranje Nassau combineerde bij vlagen leuk, maar in de buurt van het strafschopgebied van Zeerobben gaf men niet thuis. Doelman Jacob de Vries hoefde dan ook eigenlijk geen redding te verrichten. Voorin bij ON liep Niels Stenekes al vrij snel met teenklachten te trekkebenen en speelde de eerste drie kwartier uit op 75%. Keeper Erwin Heidekamp van Oranje Nassau had een paar goede reddingen nodig om de stand op slechts 1 - 0 te houden. De 1 - 0 die tot stand kwam na de zoveelste snelle actie van de op links levensgevaarlijke Higor da Silva. In de 17e minuut na een snelle aanval door het midden legde Dylon Drent, die alleen op Heidekamp afkwam, de bal perfect af op da Silva die simpel binnen kon schuiven. 1 - 0. In de 22e en 23e minuten kregen resp. Daan Wijma van ON en Pieter Westra van Zeerobben een gele kaart van scheidsrechter Meine Boer uit Harderwijk voor het neerleggen van hun tegenstanders.

Rond het half uur ontsnapte Oranje Nassau een paar keer aan een grotere achterstand door een niet altijd even alerte achterhoede. In de 35e minuut spatte een vrije trap van Erolind Derguti op de vuisten van keeper de Vries uiteen. In de 38e minuut liet ON een droomkans op de gelijkmaker liggen. Vlak voor rust liepen Dergutie en Ruben Bosga van Zeerobben nog een gele kaart op die de frustraties op elkaar afreageerden. In blessuretiid voor rust verprutste ON nog een prima kans die uit een corner ontstond.

In de rust moest Stenekes zich wel laten vervangen door Zeb Tjie-A-Njiem. De goede bedoelingen van Oranje Nassau werden al snel in de tweede helft de grond ingeboord toen van rechts Dylan Drent een prima voorzet afleverde en voor het doel Marijn Helfferich de bal op de borst mocht aannemen, de bal voor de goede voet leggen, rustig de hoek uit zoeken en keeper Erwin Heidekamp kansloos laten. Hij zal zelden zoveel ruimte en tijd gehad hebben om te scoren. 2 - 0. In de 57e minuut verscheen Ruendel Martina voor het Zeerobben doel, maar zijn schot verdween in het zijnet. In de de 60e minuut ontstond er even wat opwinding bij trainer Arjen Postma van Zeerobben na een ongelukkige botsing. Door het vieze, natte weer werd ook dit brandje weer snel geblust. In de 65e minuut kwam bij Oranje Nassau Ruud Grol in het veld voor Ruendel Martina en 2 minuten later mocht Thijs van der Meulen gaan douchen. Voor hem kwam Ali Hussein Al Jaffar. In de 71e minuut moest zowaar doelman de Vries handelend optreden op een slap schot van ON. De Vries had vandaag ook een snipperdag kunnen nemen. Direct in de tegenstoot ontstond er een misverstand tussen Erwin Heidekamp en Daan Wijma. De bloed linke Da Silva profiteerde en bracht tot dolle vreugde van het verbaasde publiek de stand op 3 - 0. Zeerobben ging de volle buit uit de eerste drie wedstrijden halen. In de 77e minuut mocht Marcel Visser gaan rusten. Voor hem kwam Frank ter Hoeve. In de 78e minuut incasseerde Max Blauw een gele kaart toen hij de discussie over een wel dan niet achter bal verloor. Je kunt geel krijgen voor een nuttiger overtreding. Vlak voor tijd de laatste wissel aan Friese kant. Brent de Groot erin, Yander Zandbergen eruit.

Trainer Arjen Postma merkte na afloop terecht op dat de nederlaag voor ON nog wel groter had kunnen uitpakken. Patrick Zwart van ON was terecht zeer ontevreden over het door zijn ploeg gebodene en zal de komende week proberen zijn mannen op scherp te krijgen voor de stadsderby ON-VVGroningen a.s. zaterdag om 15.00 uur, Coendersborg.