Oranje Nassau opnieuw tegen een debutant

Bij iedere wedstrijd krijg je de kans de vorige te vergeten. Dat mag waar zijn en Oranje Nassau zal dat graag doen. Net als 2 jaar geleden heeft de ploeg slechts 1 punt uit 2 wedstrijden. Dat hadden er minstens 3 moeten zijn. Maar debutant Be Quick Dokkum wist met veel passie en inzet een gelijkspel uit het vuur te slepen.

Door Siemon Aikema

Komende zaterdag gaat Oranje Nassau op bezoek bij al weer een debutant. In Harlingen is dan Zeerobben de gastheer. Weer een tegenstander, die niet te onderschatten is. Onder leiding van trainer Arjen Postma wist de ploeg het afgelopen jaar het kampioenschap van 2I te behalen. Dat dit pas op de laatste speeldag gebeurde is niet zo belangrijk. Postma, die als voetballer heeft gespeeld voor Cambuur, BV Veendam, Harkemase Boys en Flevo Boys, is sinds vorig seizoen de trainer. En als je dan in je eerste seizoen de droom van de club waarmaakt dan ben je de gevierde man.
Ook in de selectie van Zeerobben zit net als bij Be Quick Dokkum, weer een groot deel zelf opgeleide spelers. Al is hier het aantal “vreemdelingen” wat groter. Nieuw in de selectie zijn Jan Dirk van Looy van vv Lemmer en Yander Zandbergen van Flevo Boys. Meest bekende naam in de selectie is keeper Jacob de Vries. Deze routinier heeft o.a. bij Harkemase Boys en Flevo Boys heeft gespeeld. De Vries is met zijn 38 jaar veruit de oudste binnen de selectie. Topscoorder is op dit moment nieuweling Yander Zandbergen. In beide competitiewedstrijden wist hij te scoren.

In 2006-2007 heeft Zeerobben ook in de eerste klas gespeeld. Maar na een moeizaam seizoen degradeerden de Groenen al weer naar de tweede klasse. Zeerobben is dit seizoen beter aan de competitie begonnen. Thuis werd er gewonnen van het altijd lastige Balk (2-1) en zaterdag verstoorden ze het jubileumfeestje van VEV ’67 door de Leeksters met 3-0 te verslaan. Daardoor staan de Harlingers gedeeld eerste met Buitenpost en Drachtster Boys. De Friese ploegen doen het in deze competitie toch al beter dan de Groningers, want na Be Quick Dokkum komt Winsum pas op de gedeelde vijfde plaats als eerste Groninger ploeg.

Hoe anders gaat het bij Oranje Nassau. Nadat de eerste wedstrijd was verloren van Drachtster Boys wisten de Groningers ook niet te winnen van Be Quick Dokkum (1-1). Het goede nieuws is dat de thuisploeg in de eerste helft veel kansen wist te creëren. Helaas leverde dat geen doelpunten op. Voorlopig lijkt dat ook het grootste probleem bij de oranjehemden. Want ook in de tweede helft waren er nog kansen om te scoren. Ook die werden op één na niet benut. Trainer Patrick Zwart was na afloop dan ook niet tevreden. Volgens Zwart moet het team scherper en beter spelen. Het scenario slecht begin van de competitie is helaas voor de Groningers ook dit jaar weer van toepassing.

Komende zaterdag zal Oranje Nassau het in ieder geval moeten doen zonder aanvoerder Robert Pomstra. Hij werd met twee keer geel van het veld gestuurd afgelopen zaterdag. Voor de rest lijken er geen problemen voor de ploeg al hoewel Getuar Derguti natuurlijk nog steeds geblesseerd is.
Komende zaterdag is Zeerobben de ploeg die niets te verliezen heeft. Hun start was fantastisch en een verlies tegen Oranje Nassau was waarschijnlijk vooraf ingecalculeerd. Tegenstander Oranje Nassau heeft alles te verliezen. Daardoor ligt de druk ook bij de gasten uit Groningen. Laten we hopen, dat de ploeg van trainer Zwart daar dit keer wel goed mee om kan gaan. Eigenlijk kan Oranje Nassau zich geen puntverlies meer veroorloven, anders wordt de achterstand op de koplopers na 3 wedstrijden wel erg groot. Maar gemakkelijk zal het zeker niet worden.

Voor statistieken van deze wedstrijd moeten we ver terug in de geschiedenis. In het seizoen 1961/1962 wonnen de Groningers voor de eerste en de laatste keer dit duel (0-4) De thuiswedstrijd werd met 5-2 verloren. In 1962/1963 was er zelfs twee keer winst voor Zeerobben thuis met 4-1 en uit met 4-3. Statistisch gezien heeft Zeerobben dus de meeste kansen. Laten we hopen, dat statistieken uit het verleden ook nu niets zeggen over kansen voor zaterdag.

De wedstrijd van zaterdag begint om 15.00 uur op het Oostersportpark aan de Achlumerdijk in Harlingen. Scheidsrechter van dienst is de heer Meine de Boer. Zijn assistenten zijn Luuk van Zuijlen en Vincent Haarnack.