Oranje Nassau loopt opnieuw averij op tegen Friese tegenstander

Het kan geen toeval zijn, maar het was vanmiddag een feit dat in de vijf Groningen=Friesland ontmoetingen in zaterdag 1E de Friezen 4 keer wonnen en de Groningers slechts 1 gelijkspelletje verdienden. Dat dit toevallig ON was mag als het weinige positieve van deze middag genoemd worden. In punten dus een 1 - 13 nederlaag met bijna het zelfde negatieve doelsaldo, n.l. 3 - 13.

door bert postma

Oranje Nassau diende zich vanmiddag te revanceren voor de nederlaag vorige week in Drachten. Dat de kansen er daarvoor waren stond van te voren vast. Tegen het gepromoveerde Be Quick Dokkum van oud ON trainer Henk Konings moest het mogelijk zijn om thuis de eerste overwinning binnen te halen. Oranje Nassau begon dan ook prima aan de wedstrijd en schiep zich in het eerste half uur zeker een handvol goede mogelijkheden om de score te openen. Dit was al een hele verbetering ten opzichte van de vorige wedstrijd. Het werd echter al snel duidelijk dat het ON ontbreekt aan een echte centrum spits. Patrick Zwart had vandaag Niels Stenekes op deze positie geposteerd, met vlak erachter Rhobin Brander. In de tiende minuut zag Max Blauw een doelpunt afgekeurd. Scheidsrechter Wouter Wiersma uit Drachten volgde het vlagsignaal van assistent Egbert Koning op. In de 17e minuut redde de boomlange doelman Eelke Kooistra op een goede kopbal van Niels Stenekes. In de 25e minuut had Marcel v.d.Meulen een pittige overtreding nodig om Erolind Derguti de weg naar het doel te versperren. Een minuut later had de Be Quick doelman assistentie van een verdediger nodig om de bal uit het geel blauwe doel te houden. Trainer Henk Konings verklaarde achteraf blij te zijn dat de brilstand op dat moment nog steeds op het scorebord stond.
Door het falen van de Oranje Nassau voorwaartsen kreeg Be Quick steeds meer lef en kroop uit zijn schulp, wat in de 38e minuut bijna succes had. Josha Ottens kon echter redding brengen. In de 40e minuut had ON nog een mogelijkheid, echter de buitenspelval stond weer eens open. Een val waar de ON ers te vaak in liepen. De ongeveer 100 toeschouwers waren het er over eens dat het gebodene niet geweldig was, maar het toch wel een spannende aangelegenheid was.

Oranje Nassau begon in de tweede helft net als in de eerste. Direct druk op de tegenstander en zich zelf kansen creëren. Derguti zag zijn schot weer gekeerd door de prima Eelke Kooistra. Rhobin Brander schoot voorlangs en in de 52e minuut schoot Max Blauw net over de lat. En 1 minuut later ging een bal via de lat en nek van de keeper over. Het zat ON niet mee. Met nog een half uur te gaan kwam Ruendel Martina binnen de lijnen voor Niels Stenekes. In de 60e minuut zag scheidsrechter Wiersma in het ON strafschopgebied een overtreding van Thijs Gerlofs en gaf een strafschop. Aan de reactie van de ONers te zien een twijfelgeval. Feit was dat Rudolf Banga doelman Erwin Heidekamp de verkeerde hoek in stuurde en de stand tegen de verhouding in op 0 - 1 bracht. 3 minuten later liet Rhobin Brander de kans liggen om de stand al weer gelijk te trekken. Voor commentaar op de leiding kreeg Robert Pomstra een domme en onnodige gele kaart, die later grote gevolgen zou krijgen. Bij een later opstootje kreeg hij zijn tweede geel en dus rood. ON moest met 10 man verder en deed dit naar behoren en werd eigenlijk gevaarlijker als ze geweest waren. In de 68e minuut leverde dit na een corner de 1 - 1 op, gemaakt door Rhobin Brander. Toen in de 79e min. scheidsrechter Wiersma deze keer de bal op de Be Quick stip legde, leek er geen vuiltje aan de lucht en kon ON de wedstrijd naar zich toe trekken. Erolind Derguti schoot echter de bal een metertje over de lat en liet zo de kans op een voorsprong liggen. In de laatste 10 minuten wisselde Konings nog Richard Kempenaar en doelpunten maker Rudolf Banga voor Boele Terpstra en Geert Kroodsma. 1 minuut voor tijd liep Daan Wijma nog tegen een gele kaart aan , kreeg ON nog een grote kop kans en had het nog de mazzel dat twee Dokkumers elkaar in de weg liepen om de 1 -2 binnen te koppen. Gezien de gehele wedstrijd was ON de betere ploeg, maar verdiende Be Quick misschien toch wel een puntje, waar Henk Konings duidelijk blijer mee was dan Patrick Zwart. Volgende week mag ON het weer op Friese bodem proberen bij de Zeerobben in Harlingen.