site2015header05.jpg

Oranje Nassau wint voor eerste keer op eigen bodem van Hardegarijp

Nog nooit had Oranje Nassau zegevierend van het eigen veld kunnen stappen tegen het stugge Hardegarijp. Door het klassenverschil zijn die kansen ook niet zo groot, maar deze beker loting gaf de gelegenheid om van deze frustratie geschiedenis te maken.

door bert postma

ON wat zich reeds geplaatst had voor de volgende ronde kreeg het Friese Hardegarijp op bezoek, dat bij een kleine nederlaag zich nog zou plaatsen voor de het vervolg van beker voetbal. Mede door het zich terugtrekken van Amicitia was deze situatie ontstaan. Misschien is het beter om je vooraf maar niet beschikbaar te stellen voor de beker. Het beloofde dus nog een leuke wedstrijd te kunnen worden en voor Patrick Zwart de laatste kans om de moeilijke puzzel op te lossen en het sterkste team samen te stellen voor de competitie aanvang aanstaande zaterdag.
In het eerste half uur had Oranje Nassau wel een licht overwicht, maar was slordig en daardoor schiep het zich nauwelijks kansen op het kunstgras van Coendersborg. Op kunstgras omdat al vroeg in de morgen het hoofdveld van ON als ENIGE veld in de gemeente Groningen werd afgekeurd. Door de vele regen later op de dag bleek dat er toch niet gespeeld had kunnen worden. Toen bleek dat ON niet echt gevaarlijk kon worden stuurde trainer Rob de Jong zijn mannen meer naar voren om zo zijn favoriete aanvallende spel te spelen. Dit leverde in de 28e minuut een grote kans op voor Hardegarijp, maar doelman Erwin Heidekamp bleef uitstekend de baas in deze 1 tegen 1 situatie. In de 40e minuut was er de eerste echte kans voor ON, maar Robert Pomstra kopte net over de lat. Of broer Erwin hier van baalde en zich af reageerde op een Hardegarijp speler blijft een vraag, het leverde hem wel een gele kaart op van scheidsrechter Tonny Walters uit Nw. Pekela. Op slag van rust liet ON nog een grote mogelijkheid op een voorsprong liggen en mochten de kletsnatte spelers even de droge kleedkamers opzoeken.

In de tweede helft deed ON waar het toe verplicht was. De druk opvoeren en laten zien wie hier een klasse hoger speelt. Met Josha Ottens in de ploeg voor Ruud Grol werden de mouwen opgestroopt en werd Hardegarijp op eigen helft teruggedrongen. Na nog een redding in de 49e minuut van de uitstekende Hardegarijp doelman was het even later Erolind Derguti die door het midden de ruimte benutte die opkomende teamgenoten voor hem maakten en vanaf een 25 meter uithaalde en de 1 - 0 op zijn naam mocht bijschrijven. In de 60e minuut werd Ruendel Martina vervangen door Niels Stenekes en 10 minuten later kwam Zeb Tjie-a-Njiem voor Max Blauw in het veld. In de 75e minuut had Rhobin Brander geen geluk door op de lat te koppen. Brander die de pech had steeds weer in het buitenspel valletje van de Hardegarijp verdediging te trappen. Overigens een compliment voor de uitstekende clubgrensrechters van deze middag. Dat het een echte wedstrijd betrof bleek nog even rond de 80e minuut toen er na een forse overtreding op Robert Pomstra zowaar een opstootje op het veld ontstond. Hiervoor werd Rick de Groot van Hardegarijp terecht met een kaart bestraft. Verstandig in dit soort situaties zou het zijn, dat andere spelers zich er niet mee gaan bemoeien. Dat Erolind Derguti er in de 89e minuut met een bekeken schuiver nog 2 - 0 van maakte hebben niet alle toeschouwers meer mee gekregen. Zij hadden vanmiddag niet het beste van Oranje Nassau gezien. Hardegarijp kon ondanks de nederlaag tevreden van het veld stappen na een verdienstelijke wedstrijd, waarin de doelman en de laatste man Tjeerd Rijpma (47) zeker genoemd mogen worden. En 47 is niet het rugnummer maar zijn leeftijd. Als een jonge god leidde hij door de slechts 2 - 0 nederlaag zijn mannen naar de knock out ronde en na afloop was trainer Rob de Jong het met me eens dat Hardegarijp - Oranje Nassau een leuke loting zou zijn.

ON kalender

No events
AANMELDEN NIEUWSBRIEF
Waarvoor aanmelden?
Please wait

Royal Sponsor