Seizoenoverzicht 2016/2017

In veel opzichten was het afgelopen seizoen voor Oranje Nassau het seizoen van net niet. Het begin was veelbelovend. Een verdiende doch kleine nederlaag tegen derde divisionist OJ Rosmalen was het begin. ON wist net niet de volgende tussenronde te halen van de KNVB- beker. We werden niet weggespeeld, maar verloren toch met 3-1. En met de eerste van een lange reeks blessures: Ard Veenhof was weken uitgeschakeld. 

Door Siemon Aikema

In de seizoengids van de club schreef ik nog, dat Oranje Nassau graag een stabiele hoofdklasser wil worden. Dat is ook net niet gelukt. Uiteindelijk kwamen we 6 punten te kort voor directe handhaving en was de ploeg veroordeeld tot de nacompetitie.
Het seizoen in de hoofdklassen begon dramatisch. Na drie wedstrijden 0 punten en een doelsaldo van 1 voor en twaalf tegen. Ga er maar aan staan. Putten, Apeldoorn en Genemuiden wisten alle 3 vier keer te scoren tegen de oranjehemden. Stijf onderaan na 3 duels. Er moest wat gebeuren. En dat gebeurde ook! Er volgden overwinningen op Flevo Boys (2-0), Sparta Nijkerk (3-1) en ASV Dronten (2-0). Tussendoor nog een 1-1 gelijkspel op Urk, het eerste punt op vreemde bodem. Eemdijk was de volgende tegenstander. De Eemdijkers lieten even aan Oranje Nassau zien hoe je op inzet en wilskracht een wedstrijd kunt winnen (3-0 nederlaag). Maar een week later kwam DOVO op bezoek. De Groningers hadden veel geleerd van de vorige wedstrijd. Nu wonnen zij op wilskracht en inzet van de kampioenskandidaat en op dat moment lijstaanvoerder. Met een 2-1 nederlaag werd DOVO naar huis gestuurd. Oranje Nassau was dus een ploeg waar je toch rekening mee moest houden.

Helaas bleek daar in de volgende wedstrijden niet zo veel van. In de zes volgende wedstrijden werd er verloren van Staphorst, Excelsior ’31, NSC, AZSV, Barneveld en ACV. Dat duel was de laatste van de eerste competitiehelft. En juist in deze wedstrijd, tegen de nieuwe koploper, hadden de Oranjehemden meer verdiend. Na 14 wedstrijden had Oranje Nassau een schamel totaal van 13 punten. Waar het mis ging in de eerste seizoenshelft? Volgens mij leverden de wedstrijden tegen de mededegradatiekandidaten te weinig punten op. Oranje Nassau had om wat geruster de winterstop in te gaan, minstens punten moeten pakken tegen NSC en Barneveld. Daarmee wil ik overigens niet suggereren dat deze nederlagen onverdiend waren. Maar volgens de vaste volgers had er wel meer ingezeten.

Ook de tweede helft bleef het aanvankelijk aanmodderen. Sparta Nijkerk en Flevo Boys stuurden de ploeg met een nederlaag weer richting Groningen. Tegen Urk was er ineens weer een verdiende overwinning (4-1), maar daarna volgde opnieuw een nederlaag tegen SDC Putten (0-3).
De meest gedenkwaardige wedstrijd was de uitwedstrijd tegen CSV Apeldoorn. Bij rust leek de wedstrijd al over, want Apeldoorn stond met 2-0 voor. Na rust was het binnen 10 minuten 2-2. Dat gaf de ploeg vleugels. Ondanks een snelle derde treffer van de roodgele brigade liet de ploeg van Patrick Zwart zich niet van de wijs brengen. Uiteindelijk won ON de wedstrijd met 6-4. Een knappe prestatie. Na een 4-2 nederlaag tegen Excelsior,(ON stond lange tijd op 2-2 had de kans op 2-3 maar werd in de eindfase toch nog verslagen) volgde weer een dijk van een wedstrijd tegen Eemdijk (4-0). Na een kleine nederlaag tegen DOVO en een ruime nederlaag tegen Staphorst volgden weer twee overwinningen tegen resp. ASV Dronten en Genemuiden. Oranje Nassau kreeg weer lucht en had rechtstreekse handhaving in eigen hand. Maar op zaterdag 22 april kreeg de ploeg een grote klap te verwerken. NSC ging met een 5-0 overwinning richting Nijkerk en legde zo de basis voor directe handhaving. Tegen AZSV werd de volgende week een knappe prestatie geleverd die weer 3 punten opleverde. De laatste wedstrijden waren tegen het reeds gedegradeerde Barneveld (1-1) en kampioen ACV (1-0 verlies.)
Achteraf kun je zeggen, dat Oranje Nassau het vooral in de tweede periode heeft laten liggen. De eerste en derde periode stond ON op resp. de 11e en de 10e plaats, in de tweede periode op een 15e plaats.

Met 32 punten eindigden de Groningers op een teleurstellende 14e plaats. Volgens mij had er wel meer in gezeten, maar het is zoals het is. Excuses gaan we niet zoeken. Natuurlijk waren er de nodige tegenslagen met schorsingen en (langdurige) blessures. Dat heeft niet meegewerkt aan een succesvol seizoen. Maar als we alles nader beschouwen, zien we dat Oranje Nassau tegen 3 ploegen in de top zes een keer heeft gewonnen. Maar tegen degradant Barneveld was dat slechts 1 punt en tegen de grootste concurrent NSC zelfs 0 punten. Als ……… , ja als ….. maar het is niet gebeurd.

In de nacompetitie ging het in de eerste ronde nog redelijk goed. Een gelijkspel tegen WHC en een overwinning op d’ Olde Veste leverden de ploeg een plaats op in de tweede ronde. In die tweede ronde werden ze in de eerste wedstrijd overvleugeld door Smitshoek, dat  verdiend maar geflatteerd won. In de tweede wedstrijd was ON aanvankelijk niet kansloos, maar met 3 doelpunten verschil winnen was een hele opgave, Dat de Groningers uiteindelijk met ruime cijfers verloren was niet helemaal in overeenstemming met het wedstrijdverloop.

Volgend seizoen dus weer de eerste klas. Zonder spelers als Ifeayi Gorissen, Marco van der Heide, Jelmer van der Meer, David van der Pol, Bob Poorta, Frederick Specken, Ibrahim Sillah, Raphael Tuankotta en Ard Veenhof. Enkele van deze spelers (Tuankotta, Poorta en Veenhof) zullen we volgend seizoen wellicht nog wel een keer in actie kunnen zien, alleen dragen ze dan een ander shirt.

Maar we spelen ook in een klasse, waarin we veel derby’s spelen. Gorecht, vv Groningen en PKC’83 zijn de tegenstanders in deze derby’s.
Het kan weer een interessant seizoen worden. Met naast de genoemde ploegen ook sterke ploegen als Drachtster Boys, de nieuwe ploeg van Hans van der Ploeg, Olde Veste, en Buitenpost. Het zal geen gemakkelijk seizoen worden, voorspel ik. Maar wat zou het mooi zijn als Oranje Nassau in het jubileum jaar weer terug kan keren in de hoofdklasse.

De vertrekkende spelers wensen we veel succes bij hun nieuwe club en de nieuwe spelers zijn van harte welkom. Binnenkort verwachten we een overzicht van de hele nieuwe selectie.