Smitshoek - Oranje Nassau heeft twee gezichten

De meeste zwartkijkers gaven geen stuiver meer voor het hoofdklasserschap van Oranje Nassau, de optimisten roken nog een kansje. Gelet de wedstrijd Apeldoorn-ON en recent Utrecht-AZ en de wetenschap dat de arbiter eerst voor de laatste keer moet hebben gefloten was er nog een prima stemming in de bus op weg naar Barendrecht.

Door Bert Postma

Dat de competitie voor ON lang, zwaar en moeizaam verlopen was eiste zijn tol in de nacompetitie. Terwijl de poule wedstrijden succesvol waren verlopen, werd de finale ronde tegen het sterke Smitshoek uit Barendrecht, Oranje Nassau fataal. Wie de eerste wedstrijd gevolgd heeft, zag dat ON in de eerste helft overklast werd en in de tweede met 10 man de zaken aardig onder controle had en ook scoorde. Met die wetenschap begonnen de in de steek gelaten trainers Patrick Zwart en Jan ten Caat aan de loodzware klus in Barendrecht. In de steek gelaten door de tweede selectie, die niet bereid was om de zwaar uitgedunde 1e selectie aan te vullen. Zwart die negen spelers miste door schorsingen en blessures had zodoende een keeper en 1 speler op de reserve bank. Een blamerende situatie voor een hoofdklasser. Je mag je dan ook afvragen of er bij Oranje Nassau in alle geledingen wel de wil is om hoofdklasser te zijn. Toch zullen de gelukkig blijvende Zwart en ten Caat er alles aan doen om het verloren terrein terug te winnen en zo ON een (gewild of niet) cadeau te bezorgen in de vorm van promotie naar de hoofdklasse.

De overgebleven Oranje mannen trokken fel van leer en lieten Smitshoek zien het hoofd nog niet op het hakblok te leggen. De eerste minuten verliepen dan ook spectaculair. De eerste kans voor Smitshoek in de derde minuut ging naast na een goede redding van de goed uitgeslapen Alex van Stralendorff. In de 4e en 6e minuut kansen voor ON. De eerste buitenspel de tweede van David v.d.Pol was een prooi voor doelman Mike v.d.Wijngaard. In de 8e minuut schoot Max Blauw uit een moeilijke hoek in het zijnet, terwijl Erolind Derguti in uitstekende positie stond. Oranje Nassau kreeg diverse mogelijkheden en was de betere ploeg. In de 15e minuut Max Blauw schoot over. In de 14e minuut doet Robert Pomstra hetzelfde. Dan in de 15e minuut kreeg Max Blauw de bal aangespeeld en speelde zich vrij en schoot hard diagonaal onder de Smitshoek doelman door. 0 – 1. De gewenste snelle goal was er en het Smitshoek publiek vroeg zich af wat er een week eerder zich in Groningen had afgespeeld.

Nadat Alex van Stralendorff ON in de 29e minuut redde na een dot van een Smitshoek kans, was het in dezelfde minuut uitblinker Fokko Kronemeijer die op de lat schoot en de bloeddruk bij de tegenstander niet omhoog joeg. Helaas voor ON duurde de voorsprong niet lang en kon Smitshoek in de counter, na onnodig balverlies van Erolind Derguti, de gelijkmaker 1 – 1 scoren in de 33e minuut door weer Laurens Visser. Over beide wedstrijden zijn 5e. Voor het betere ON een dreun die het niet meer te boven kwam en het was aan Alex van Stralendorff te danken dat het nog 1 – 1 was bij het rustsignaal van de prima fluitende Jeroen Sanders.

Over de tweede helft kunnen we kort zijn en in volgorde de doelpunten noteren die het vermoeide en aangeslagen ON moest incasseren. In de 56e minuut kopte Tom Achterberg de 2 -1 binnen uit een corner. In de 64e minuut was het de razendsnelle, sprankelende (af en toe ook een beetje irritante) Pucho Rekondie die de 3 -1 voor zijn rekening nam. ON dreigt onder de voet gelopen te worden en Zwart wisselt David v.d.Pol voor Olivier Duinkerken. Zoals eerder vermeld, zijn enige wissel mogelijkheid. Na een corner van Smitshoek was het Thijs Gerlofs die onfortuinlijk de bal verkeerd op de voet kreeg en van Stralendorff onhoudbaar passeerde. 1 -4. Na enkele wissels bij Smitshoek waren het de heren Bravenboer en Verburg die de trekker overhaalden en ON in de 78e en 79e minuut knock out mepten. In de 80e minuut schoot Fokko Kronemeijer nog over en kon zodoende het feest bij Smitshoek laten beginnen. ON kon met opgeheven hoofd het sympathieke en gezonde Smitshoek verlaten. Een trotse wethouder van sport van Barendrecht achterlatend. Terecht trots op een geweldige club, met een geweldige accommodatie en een uitstekende goed onderhouden grasmat. Alles wat Oranje Nassau was, had in de bus terug vrij snel de teleurstelling weg gespoeld en de blik was al weer gericht op het volgende seizoen waarin ook weer mooie tegenstanders een beetje dichter bij huis wachten.

 

 

KNVB info ON1