Oranje Nassau krijgt forse tik van Smitshoek

Wat ON dinsdagavond niet lukte, gebeurde vanmiddag wel in het voordeel van Smitshoek. Scoren in de eerste minuten en de tegenstander een mentale dreun bezorgen. Alle goede bedoelingen ten spijt, maar ON keek in de derde minuut reeds tegen een 0 – 1 achterstand aan.

Door Bert Postma

De anders zo safe Thijs Gerlofs verkeek zich op de bal die over hem heen ging en opgepikt werd door de vanmiddag schotzekere Laurens Visser, die daarna weinig moeite had om Alex van Stralendorff in de rebound in de luren te leggen en zo zijn eerste van vier doelpunten te scoren: 0 – 1.

ON moest dus op jacht naar de gelijkmaker op het gortdroge en bloedhete Coendersborg. Voorwaar geen gemakkelijke opgave bij temperaturen rond de 30 graden.Toen de eerste schrik een beetje verdwenen was begon ON ook mogelijkheden te krijgen en moest keeper Mike van de Wijngaard zijn eerste redding verrichten op een schotje van Marco v.d. Heide. Oranje Nassau creëerde een paar corners maar haalde hier geen rendement uit. Erolind Derguti zag zijn schot in de 22e minuut eveneens door de Smitshoek doelman gestopt. Voor scheidsrechter Maurits Paarhuis uit Hellendoorn aanleiding om een eerste drinkpauze in te lassen. Tevens de mogelijkheid voor trainer Patrick Zwart om de ON defensie die af en toe overlopen werd bij de les te roepen. In de 26e minuut pech voor ON, het lobje van v.d. Heide ging niet alleen over doelman van de Wijngaard maar ook net over de doellat. Smitshoek deed dat beter door in de 34e minuut weer een rebound te benutten nadat Alex van Stralendorff eerst weer een goede redding verrichtte. Weer Laurens Visser was het goudhaantje: 0 – 2. Toen in blessuretijd dezelfde Visser ongehinderd de 0 – 3 mocht binnen koppen, was voor ON duidelijk dat het wel een heel moeilijke missie zou worden om nog een redelijk resultaat te behalen.

Patrick Zwart zal ongetwijfeld in de rust het mirakel van Apeldoorn als voorbeeld genomen hebben om de teleurstelling bij zijn mannen weg te nemen.
De meeste toeschouwers (plm 75) waren nog aan hun biertje toen Max Blaauw met een lichte hoofdbeweging de bal al in het vijandelijke doel had gedeponeerd: 1 – 3. Het zal dus toch… even later kon er opnieuw gejuicht worden, maar de assistent bedierf dit feestje, stak zijn vlag omhoog, want hij had buitenspel geconstateerd. Het zou ook wel een snelle wederopstanding geweest zijn. Toen vijf minuten later de razend snelle Pucho Rekondie langs de lijn snelde en daar Raphael Tuankotta ontmoette, met een fraaie duik en een hoop geschreeuw door de lucht vloog en zo scheidsrechter Paarhuis de gelegenheid gaf om Tuankotta de rode kaart te tonen, was de wedstrijd voor ON gelopen. Een overtreding die ook met geel afgedaan had kunnen worden. ON gaf zich niet gewonnen en probeerde met 10 man de beter voetballende Zuid Hollanders het toch nog moeilijk te maken. Toen echter in de 54e minuut wederom die dekselse Laurens Visser weer ongehinderd de 1 – 4 binnenkopte, leek ON geslacht. Toch werden de krachten weer gebundeld en was het David van der Pol die ON weer wat dichterbij bracht: 2 – 4. In de 58e minuut werd Rekondie stevig aangepakt door Olivier Duinkerken. De op een Feyenoorder Elia achtige wijze duikende en schreeuwende Rekondie, bezorgde Duinkerken hiermee een overigens wel terechte gele kaart. Om nog een doelpunt te forceren werd even later Olivier Duinkerken gewisseld voor Bob Poorta. Dat forceren leverde Erolind Derguti in de 68e minuut nog een gele kaart op en voor de rest van de ploeg nog een laatste drinkpauze. Fokko Kronemeijer kwam nog in het veld voor de gesloopte David v.d. Pol. Alex van Sralendorff moest in de 80e minuut met een uitstekende redding Smitshoek van scoren afhouden, maar was in de 87e minuut kansloos op een goed genomen strafschop van Pucho Rekondie: 2 – 5. Een strafschop veroorzaakt door een zeer verontwaardigde Max Blaauw voor een vermeende handsbal. Dat Marco v.d. Heide hierbij voor protesteren en praten nog een gele kaart kreeg kunnen we scharen onder de domme, onnodige kaarten.

Door deze stand werd de te overbruggen kloof 3 doelpunten. 3 doelpunten om een verlenging te bewerkstelligen in Barendrecht. Voor de doemdenkers een onmogelijke opgave, maar met de wedstrijd Apeldoorn – ON (van 3 -0 naar 4 -6) in gedachten en de twee snelle doelpunten van deze wedstrijd is er nog hoop en zal pas a.s. zaterdag rond kwart over vier duidelijk zijn in welke klasse ON volgend seizoen zal acteren.

KNVB info ON1