Afgelopen zaterdag verloor Oranje Nassau twee punten, waardoor het winnende Winsum ook twee puntjes inliep op de Groningers. Zaak om zaterdag de voorsprong niet verder te laten verkleinen en met een goed gevoel de ‘lentestop’ in te gaan.

Door Siemon Aikema

Na zaterdag ligt de competitie, afgezien van twee inhaalduels, twee weken stil. De laatste tegenstander is deze reeks is Be Quick Dokkum. De formatie van scheidend trainer Henk Konings staat op de laatste plaats. De equipe uit Dokkum verkeert al bijna het hele seizoen in de onderste regionen. En de ploeg zal punten moeten pakken om tenminste rechtstreekse degradatie te voorkomen. De onderlinge verschillen zijn uiterst klein. Met nog vier wedstrijden te gaan staat Gorecht één punt voor en Groningen vijf punten. Zoals wij het nu bekijken zullen Gorecht en Be Quick uit maken wie er degradeert en wie er via de nacompetitie mag proberen zijn plaats veilig te stellen. Een paar goede uitslagen voor beide teams kunnen trouwens weer een heel ander beeld geven. Want het blijft onderin reuze spannend. Het verschil tussen nummer twaalf Groningen en nummer acht Broekster Boys is met nog vier wedstrijden te gaan slechts vier punten. Ook de clubs die daar tussen staan, Bedum, Zeerobben en verrassend PKC zijn nog lang niet veilig.

Uit bovenstaande mag duidelijk zijn dat Be Quick komende zaterdag vecht voor één van zijn laatste kansen. En wat die vechtlust inhoudt, daar kan Oranje Nassau wel over mee praten. Een seizoen geleden wisten de Dokkumers met veel inzet en passie een gelijkspel uit het vuur te slepen. Tien minuten voor tijd stond ON nog op een veilige 0-2 voorsprong, maar na afloop stond er 2-2 op het scorebord. En dat kwam alleen, zo schreef Bert Postma in zijn verslag, door de Friese wilskracht. Die wilskracht zullen de Friezen zaterdag ook nodig hebben om het verschil in kwaliteit tussen beide ploegen weg te poetsen. De 4-1 overwinning in Drachten op het zwalkend Drachtster Boys zal de mannen van Konings wel weer de nodige inspiratie hebben gegeven. En als Oranje Nassau dan op bezoek komt willen ze dat huzarenstukje graag herhalen. De selectie van de Blauwgelen was bezig met een slechte reeks. De laatste overwinning dateerde van begin februari toen PKC verrassend werd verslagen. Daarna volgden zeven nederlagen voordat afgelopen zaterdag Drachtster Boys werd verslagen. De spelers van de selectie van Konings komen op twee na allemaal uit eigen gelederen. Keeper Eelke Kooistra is de oudste en Koen Blom de benjamin. De meeste doelpunten komen tot nu toe op conto van Rudolf Banga. Zijn totaalteller staat nu op 75 doelpunten, in deze competitie maakte hij er acht.

Het team van Oranje Nassau zal niet licht over deze komende wedstrijd denken. De oranjehemden willen nog steeds graag de tweede plek in de competitie halen. En stiekem zullen ze nog hopen op volgende misstappen van koploper HZVV. Maar de achterstand op die ploeg is wel vrij groot (acht punten met een minder doelsaldo). De voorsprong op Winsum blijft nu nog zes punten, maar de Winsumers hebben op 4 mei nog een wedstijd tegoed tegen Balk. Mochten ON en Winsum toch gelijk eindigen, dan is het doelsaldo in het voordeel van de mannen van Erwin Heerlijn. Maar we denken, dat ON het niet zo ver hoeft laten komen. Er zit genoeg kwaliteit in de ploeg om de wedstrijd tegen Be Quick te winnen. En op de bank zitten ook kwalitatief goede spelers, die vrij moeiteloos ingepast kunnen worden in het team. Zoals al wel eens eerder gemeld, kwaliteit alleen is niet genoeg. Wij zijn er van overtuigd dat Oranje Nassau ook met passie en inzet kan spelen. Afgelopen zaterdag werd een 0-2 achterstand toch weer goed gemaakt. En er waren zelfs kansen om het definitief af te maken. Heerlijn zie na afloop o.a. dat zijn ploeg altijd wel scoort en dat hij zich dus niet zo veel zorgen maakte tijdens de wedstrijd. Toch was het jammer dat ON tegen Bedum niet de definitieve mokerslag kon uitdelen. Heerlijn zag ook wel, dat zijn ploeg er vooral in de eerste helft moeilijk door kwam. “SV Bedum heeft op basis van een positieve instelling en strijd zeker een punt verdiend” zei hij tegen Dagblad van het Noorden. Als aandachtig toeschouwer konden we constateren dat er in de eerste helft te weinig echte kansen gecreëerd en de kansjes die er waren werden niet afgemaakt. In de tweede heft ging dat wel beter en had Oranje Nassau de kansen om de wedstrijd af te maken, zo was onze indruk. En ondanks dat Heerlijn vond, dat een overwinning nauwelijks verdiend was geweest voor ON, hadden het toch wel prettig gevonden als dat was gelukt.

Zoals gebruikelijk nog even iets over de statistieken. Op 28 oktober 1995 was de eerste ontmoeting tussen beide clubs. Door doelpunten van Michel Schreuder, Dennis van Dijk en Patrick van der Molen werd er met 3-1 gewonnen. In totaal waren er vier eerdere ontmoetingen tussen Be Quick en Oranje Nassau in Dokkum. Oranje Nassau kwam twee keer als overwinnaar uit de bus. De laatste twee ontmoetingen eindigde in een gelijkspel. Tijd dus voor weer een overwinning voor Oranje Nassau.

Scheidsrechter Rik Berends uit Assen zal om 15.00 voor het begin van de wedstrijd fluiten. Langs de lijn vinden we zaterdag de heren Rick Cadogan en Nick Oppedijk. De wedstrijd wordt gespeeld op Sportpark Tolhuispark, Tolhuispark 3 in Dokkum