Het is al veertien wedstrijden geleden, dat Oranje Nassau een competitienederlaag leed. En dit seizoen heeft de oranjebrigade van Heerlijn thuis ook nog niet verloren. De eerste nederlaag sinds lange tijd komt steeds dichterbij. Wat ons betreft blijven de Coendersborgbewoners nog even ongeslagen.

Door Siemon Aikema

Zaterdag komt SV Bedum op bezoek. De ploeg van trainer Remy van der Wal debuteert dit jaar weer in de eerste klasse na een tweejarig verblijf in de tweede klasse. Bedum staat op dit moment op een veilige tiende plek, maar heeft klasse behoud nog lang niet binnen. Immers de voorsprong op de twaalfde plek (p/d plaats) is slechts twee punten. Het is onderin net als vorig jaar weer uitermate spannend, Vorig seizoen werd pas in de laatste competitieronde beslist, welke ploeg degradeerde en welke ploegen p/d wedstrijden moesten spelen. Menig ON-aanhanger zal zich deze spannende ontknoping nog herinneren. Ook dit seizoen lijkt het weer laat beslist te worden. Bedum zal nog wel enkele punten moeten pakken om zich veilig te spelen. Uiteraard zullen ze daar komende zaterdag wel mee willen beginnen. Eerder dit seizoen won een sterk collectief Oranje Nassau met 0-3. Maar de eerlijkheid gebied ook te zeggen, dat Bedum prima partij bood en in de beginfase de bovenliggende partij was. We zijn er dan ook niet gerust op, dat Oranje Nassau Bedum wel even zal verslaan. De paarse brigade van trainer Remy van der Wal zal er alles aan willen doen Oranje Nassau pootje te lichten. En hen zo na een lange periode de eerste nederlaag toe te brengen. Maar of de ploeg daartoe in staat is? Een kat in nauw kan rare sprongen maken, Oranje Nassau is dus gewaarschuwd. Na een ontluisterende nederlaag tegen HZVV richtten de Bedumers zich snel weer op. De laatste drie wedstrijden leverden zeven punten op, waardoor de ploeg er weer iets beter voorstaat. De overwinning op nummer vier Drachtster Boys was verrassend voor velen, hoewel de equipe van Hans van der Ploeg de laatste weken niet in goeden doen is. Bedum zal ongetwijfeld dit huzarenstukje ook tegen Oranje Nassau willen uithalen. Trainer van der Wal zei na afloop van de wedstijd tegen Drachtster Boys dat zijn ploeg goed had gevoetbald. “Daarom verwacht ik dat we volgende week tegen Oranje Nassau misschien wel wat kunnen halen” sprak de trainer. Of er inderdaad tegen ON wat valt te halen zullen we zaterdag wel zen.

Afgelopen zaterdag moest Oranje Nassau aantreden tegen Balk. De Friezen horen niet tot de favoriete tegenstanders van ON. Voor de ploeg is het moeilijk voetballen tegen de hechte fysiek sterke verdediging van Balk. Lang tijd zag het er naar uit, dat ON punten zou morsen. De ontlading bij de 1-1 in de 85e minuut was dan ook groot bij de staf van ON. Dat het uiteindelijk nog 1-2 werd in de slotfase bewijst dat de ploeg tot het einde geconcentreerd kan blijven voetballen. Trainer Erwin Heerlijn noemde het een zwaarbevochten maar wel verdiende overwinning. “De jongens hebben er echt hard voor gewerkt”, zei hij na afloop van de wedstrijd. Tegenover Dagblad van het Noorden voegde hij er nog aan toe: “Het allermooiste hiervan is, dat je kon zien dat we dit seizoen een echt team zijn geworden.”

Zoals boven al vermeld heeft Oranje Nassau tegen Bedum een lange ongeslagen reeks te verdedigen. De laatste nederlaag op Coendersborg was in mei 2018 tegen Winsum. Het werd toen en smadelijke 4-0 nederlaag die ON op der rand van degradatie bracht. De laatste nederlaag in de competitie was eveneens tegen Winsum. In november werd er uit met 1-0 verloren. Oranje Nassau heeft al een periodetitel op zak. Toch hebben de oranjehemden nog wel iets om voor te strijden. De achterstand op HZVV lijkt te groot, maar de tweede plaats in de eindrangschikking geeft in de nacompetitie een gunstiger verloop. ON begint dan met een thuiswedstrijd en bij winst speelt de ploeg opnieuw thuis. Dat is wat de mannen van Heerlijn graag willen. En om dat te bereiken hebben ze nog tien punten nodig uit vijf wedstrijden.

Statistieken zijn er niet zoveel, omdat Bedum pas sinds 2013 voetbalt als voortzetting van CVVB. Sinds die tijd hebben beide ploegen elkaar drie keer ontmoet op Coendersborg. Twee keer won Oranje Nassau en er werd ook een keer gelijkgespeeld. De laatste ontmoeting was in de kampioenswedstrijd van Oranje Nassau in het seizoen15/16. ON won met 3-0 door twee doelpunten van Ezra Schrijver en eentje van Kassim Bizimana. De tegenstelling was groot die middag: ON vierde het kampioenschap en voor Bedum betekende de nederlaag de degradatie. Zo groot zal de tegenstelling zaterdag zeker niet zijn. Kijken we nog even naar de thuiswedstrijden tegen CVVB in deze eeuw, dan komen we nog zeven wedstrijden tegen. Vier daarvan werden door ON gewonnen, één keer was er een gelijkspel en de laatste wedstrijd die CVVB tegen ON speelde werd een 1-0 overwinning voor de Bedumers.

De wedstrijd van zaterdagmiddag staat onder leiding van de talentvolle scheidsrechter Richard Groenewegen. Deze scheidsrechter komt oorspronkelijk uit Delfzijl maar woont volgens onze informatie nu in Groningen. Groenewegen wordt geassisteerd door de heren Jos Engbers uit Oldenzaal en Bart Zinger uit Westerbork. Ook zaterdag gaan we weer om 15.00 uur beginnen.