Na de mooie overwinning van afgelopen zaterdag wacht Oranje Nassau een nieuwe uitdaging. Komende zaterdag is Balk de tegenstander en we kunnen ons voorstellen dat de oranjehemden nog wel een appeltje te schillen hebben met deze tegenstander.

Door Siemon Aikema

In de laatste competitiewedstrijd voor de winterstop verspeelde de thuisclub een punt tegen Balk. Het werd destijds een spannende strijd met twee strafschoppen en in totaal zes doelpunten. Na een snelle voorsprong van Balk leek ON er toch met de winst vandoor te gaan, maar in de slotfase wisten de Friezen nog een punt te pakken. Daardoor werd hun gegroepeerd voetbal beloond.

Sindsdien is er veel gebeurd. ON ging na de winterstop flitsend van start. Sinds die onderbreking wisten de Groningers in zes duels te winnen en werd er twee keer gelijk gespeeld. De doelcijfers waren ook indrukwekkend: drieëndertig keer werd het doel van de tegenstander gevonden en de verdediging moest veertien keer capituleren. Balk speelde een wedstrijd minder, De ploeg won drie keer, ook drie keer werd er verloren en één keer was er een gelijkspel. De voorwaartsen wisten zeven keer te scoren en Balk kreeg vijf doelpunten tegen. En dan lijk je meteen het verschil tussen beide ploegen te zien. Het team van Heerlijn heeft de hele competitie al aanvallende bedoelingen. Gemiddeld scoort de ploeg ruim drie doelpunten per wedstrijd. En als je veelt aanvalt, valt er verdedigend ook nog wel eens een gaatje, waardoor de gemiddeld anderhalve doelpunt tegen deels verklaard wordt. En hoewel we Balk niet willen bestempelen als een puur verdedigende ploeg lijkt het team van vertrekkend trainer Dick Sangers minder aanvallende bedoelingen te hebben. De drie doelpunten tegen Oranje Nassau bewijzen echter, dat de ploeg wel kan scoren. Maar een gemiddelde van iets meer dan één doelpunt per wedstrijd getuigt niet van aanvallende intenties van een team.

Toch moeten we ons door deze cijfers geen zand in de ogen laten strooien. De wit-blauwe formatie is al wel vijf wedstrijden ongeslagen. In die reeks zat ook een 0-3 zege bij Drachtster Boys. En dat blijft toch een team, dat je niet zomaar aan de kant zet. In het team van de komende tegenstander van Oranje Nassau zit heel wat ervaring. We schreven al eens eerder, dat keeper Hessel Altenburg tegen Oranje Nassau menig puntje heeft gered met prima keeperswerk. En ondanks zijn 37 jaar staat hij nog steeds in het doel van de thuisclub. Daarnaast zijn Johannes en Beerend Altena beide boven de 30 maar nog steeds scherp. Ook zitten er een aantal spelers in de selectie die al jaren meevoetballen op het niveau van de eerste klasse. Geen spelers, die zich zomaar even aan de kant laten zetten door de selectie van Oranje Nassau. Zoals eerder vermeld, gaat het scoren minder gemakkelijk. Het is dan ook niet zo verwonderlijk dat jonge topscorer Marnix Zeldenrust niet hoog op de topscorerslijst van 1E staat. Marnix wist tot nu toe vier keer het net te vinden.
Kijken we naar de statistieken, dan zien we dat Oranje Nassau in Balk van de zes ontmoetingen er vier heeft gewonnen en twee verloren. Maar alle vier keer wist ON slechts met één doelpunt verschil te winnen. Dat onderstreept nog weer een keer, dat Oranje Nassau het vaak moeilijk heeft tegen Balk. We verwachten dat dit zaterdag niet anders zal zijn. Toch blijven wij geloven in een goed resultaat. Afgelopen zaterdag werd Winsum bij tijden helemaal zoek gespeeld. De verdedigers van de Noord- Groningers zagen de aanvallers van ON aan alle kanten voorbij lopen. En als je de kansen dan ook nog benut, win je de wedstrijd. Trainer Heerlijn was zaterdag tevreden over het spel van Oranje Nassau. “Wij hadden een goede dag, Winsum was vandaag wat minder” zo zei hij na afloop van de wedstrijd. In de harde confrontatie kwam Oranje Nassau niet helemaal ongeschonden uit de strijd, maar de verwachting van onze kant is, dat de basis tegen Balk hetzelfde zou kunnen zijn als afgelopen zaterdag. Of dat ook werkelijk zo zal zijn moeten we natuurlijk weer afwachten. Wij zijn de trainer niet, hij zal een tactisch concept moeten bedenken, dat Balk het vuur na aan de schenen zal leggen. En hij moet ook de pionnen, die zijn schaakspel kunnen uitvoeren op de juiste plaats zetten. En dat zal vast en zeker ook wel lukken.

Voor Oranje Nassau is in de komende weken iedere wedstrijd weer belangrijk. Weliswaar hebben de mannen van Heerlijn een voorsprong van acht punten op Winsum, maar de strijd om de tweede plek is nog niet gestreden. Door een overwinning op Balk zou die tweede plek weer een stukje dichterbij komen. Zaterdag zullen we zien wat het wordt. En ondanks de fysieke en verdedigende kracht van het ervaren team van Sangers verwachten we dat Oranje Nassau daar een flitsend spel tegenover kan zetten. Blijft zaak om dan ook verdedigend de zaken op orde te hebben. Want hoe snel en gevaarlijk Balk in de omschakeling is, herinneren we ons nog uit de thuiswedstrijd in december.

Zaterdag om 14.45 begint de wedstrijd Balk – Oranje Nassau op sportpark De Wilgen, Westein 45 in Balk. Scheidsrechter Jeroen Vredevoogd uit Roden zal de wedstrijd leiden. Zijn beide assistenten zijn de heren Dursun Caglak uit Hoogezand en Johan Wesseling uit Nieuw Amsterdam