Komende zaterdag is het inhaalweekend. De wedstrijden die op 26 januari door een algehele afgelasting niet doorgingen worden nu gespeeld. Oranje Nassau ontvangt thuis Winsum. Het is de laatste wedstrijd in de tweede periode, maar voor die periode is het niet meer belangrijk.

Door Siemon Aikema

Dat was een aantal weken geleden wel anders. De mannen van Bert Vos stonden eind januari er relatief beter voor dan de oranjehemden. Maar door puntverlies in de tweede periode verloor Winsum het zicht op de periode. Winsum heeft de eer dat ze Oranje Nassau de laatste nederlaag hebben bezorgd. In november verloor het team van Heerlijn met 1-0 in Winsum. Na afloop van die wedstrijd waren veel mensen uit Winsum en Groningen het erover eens, dat ON op basis van het spel minstens een punt had verdiend. Maar helaas koop je daar niets voor.

Voor zowel ON als Winsum is deze wedstrijd belangrijk. Uiteraard wil Winsum in de eerste plaats wel de ploeg zijn die alle punten tegen de stad- Groningers pakte. Maar er speelt ook nog wat anders. De voorsprong van de gastheren is momenteel vijf punten, maar Winsum heeft nog een inhaalduel thuis tegen het in de derde periode goed draaiende Balk te goed. Bij een overwinning staan de Winsumers er relatief beter voor. En aan het eind van de rit kan die tweede plaats nog wel eens belangrijk worden. En daarmee wordt het belang van deze wedstrijd onderstreept!

De derde plaats van dit moment bewijst wel dat Winsum nog steeds goed mee doet in 1 E. Opvallend is verder dat de laatste vier wedstrijden in de negentigste minuut werden beslist door een doelpunt van Rogier Krohne. Thuis tegen Noordscheschut, Pelikaan S en Be Quick Dokkum en afgelopen zaterdag opnieuw tegen Noordscheschut, maar dan in Drenthe, besliste de aanvaller de wedstrijd, waarbij het eigenlijk in alle gevallen leek uit te draaien op een gelijkspel. Echt op z’n Duits dus, Krohne heeft blijkbaar niet voor niets een tijd in ons buurland gespeeld. ON is dus gewaarschuwd, dat ze tot op het laatste moment attent moeten blijven. De ploeg van Bert Vos is een goede mix van ervaren krachten als Niels van Dalen, Rogier Krohne en Marcel Pannekoek en veel jeugdig elan zoals Tom Hof, Kay Bootsma en Gerbrand de Boer. De eerder genoemde Krohne is ook de topscorer van de ploeg. Hij wist elf keer te scoren. Nu we toch bezig zijn met cijfers: Winsum wist in 18 wedstrijden 31 keer te scoren en kreeg er 21 tegen. Oranje Nassau scoorde 28 keer meer. Maar zij deden dat in 19 wedstrijden. De Stadjers kregen ook meer tegendoelpunten namelijk 31.

Voor trainer Bert Vos is er nog wel het dilemma, waar hij op moet focussen. Dinsdag speelt Winsum thuis tegen BCV en bij winst bereiken ze de halve finale. Dat is natuurlijk aantrekkelijk, vooral als je weet dat de ploeg dan mee mag doen aan de kwalificatieronde voor de KNVB-beker. Maar een toetje in de vorm van nacompetitie is natuurlijk ook aantrekkelijk voor het team uit Winsum. We zijn daarom ook benieuwd of Winsum zaterdag tot het uiterste zal gaan of dat het al rekening houdt met dinsdag. We denken, dat het eerste meer voor de hand ligt dan het tweede. Daar komt bij dat Vos heel graag van Oranje Nassau wint.

Voor Oranje Nassau is de wedstrijd tegen Winsum om meerdere redenen belangrijk. Het team van Heerlijn wil graag aan het einde van de rit de hoogstgeplaatste periodekampioen worden. Dat kunnen ze alleen bereiken wanneer ze achter kampioenskandidaat HZVV als tweede eindigen. Daarnaast is Winsum de laatste ploeg, die ON een nederlaag heeft toegebracht. Ook daarom wil de thuisclub graag winnen. Tenslotte zullen de spelers graag een eind maken aan een wat mindere periode. Tegen Groningen werd nipt gewonnen, in de beker tegen Frisia gelijkgespeeld en daarna na strafschoppen uitgeschakeld en afgelopen zaterdag wist de thuisploeg nog net een gelijkspel uit het vuur te slepen. Tijd voor wat meer succes. En liefst zo snel mogelijk, dus tegen Winsum. Toch zal het voor ON niet gemakkelijk worden om het team van Bert Vos te verslaan. Oranje Nassau zal vanaf het begin geconcentreerd moeten zijn. En de spelers zullen hun vizier op scherp moeten hebben, zodat eventuele kansen, en die komen er altijd, benut kunnen worden. En wellicht heeft de thuisclub ook een beetje geluk nodig. Dat ontbrak afgelopen zaterdag. ON speelde energiek en kreeg ook de nodige kansen. Na de 1-2 liepen de spelers, volgens verslaggever Wessel Aslander zich geregeld voorbij en konden ze het geluk niet afdwingen. Maar we mogen in de spelers wel zo veel vertrouwen hebben, dat ze zaterdag er weer vol voor gaan. Sommige volgers noemden de afgelopen week een rampweek. Maar Erwin Heerlijn is het daar beslist niet me eens. Hij vindt dat deze ploeg in opbouw goed bezig is. In een voorbeschouwing op Eemsmondsport noemt Vos drie spelers, die zaterdag ontbreken. Opvallend blijft, dat Heerlijn daar nooit over rept. Hoewel ook bij hem een aantal spelers langdurig afwezig zijn. Volgens Heerlijn moet ON het vooral doen met spelers die er wel zijn.

Statistisch gezien heeft Winsum de beste kansen. Vorig seizoen verloor Oranje Nassau zowel de thuis- als de uitwedstrijd. Dit seizoen werd er zoals eerder gemeld ook verloren in Winsum. Oranje Nassau heeft dus tegen de gasten van zaterdag in de historie nog nooit een punt gepakt. Tijd, lijkt ons, om dat recht te zetten. We realiseren ons dat dit geen gemakkelijke opdracht zal zijn. Winsum is één van de favoriete clubs van trainer Erwin Heerlijn als het gaat om de strijd om de bovenste plaatsen. Heerlijn zal Winsum dan ook zeker niet onderschatten.

Zaterdag wordt er om 15.00 uur afgetrapt op Sportpark Coendersborg. Scheidsrechter is de heer Bart Pleiter uit Groningen. Zijn assistenten zijn Stefan Brondijk en Bart Heikens volgens onze informatie respectievelijk afkomstig uit Hoogezand en Blijham.

Naast ON -Winsum staat er nog een topper op het programma. Nummer 4 Drachtster Boys speelt thuis tegen koploper HZVV. Verder moet PKC naar Noordscheschut, dat op dit moment in punten gelijk staat. Olde Veste moet tegen Broekster Boys. Zeerobben reist naar Groningen om de strijd aan te gaan met vv Groningen en Bedum ontvangt Balk. Tenslotte is er nog een topper in de onderste regionen: Be Quick (14e met 14 punten) speelt in Dokkum tegen Gorecht (13e met 15 punten.) De verliezer van dit duel moet vrezen, dat het zich niet meer rechtstreeks kan handhaven en de winnaar is ook nog lang niet veilig..